Do góry

Desery Przepis na:

Sernik pyszny "Złota Rosa"

Sernik pyszny Złota Rosa

Autor: dorota1978

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 0

Dodano: 04.04.2012

Odsłon: 2729

pyszny na kazda okazje:)

Składniki

  • ciasto:maka tortowa, 3szkl.
  • margaryna, 1kost.
  • zoltka(bialka osobno do miski), 3szt.
  • cukier, 1szkl.
  • cukier waniliowy, 1paczka
  • proszek do pieczenia, 2lyzeczki
  • masa serowa:twarog(polecam z wiaderka), 75dkg.
  • jaja(cale), 3szt.
  • cukier bialy, 1szkl.
  • cukier waniliowy., 1paczka
  • olej, pol szkl.
  • mleko zimne, 2szkl.
  • budyn smietankowy(na pol litra mleka), 1paczka
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wszystkie skladniki na ciasto dobrze ugniesc,wyrobionym ciastem dobrze wykleic duza typowa sernikowa baszke,wczesniej posmarowana tluszczem.Masa serowa :twarog wlozyc do miski i miksowac na poczatku na malych obrotach pozniej stopniowo zwiekszac moc kolejno dodawacwszystkie skladniki z masy serowej.Calosc masy miksowac jeszcze ok.3min(konsystencja rzadkiej masy prosze sie nie przejmowac bo tak ma wygladac)Mase wylac na blaszke z wczesniej wyklejonym ciastem,wstawic do lekko nagrzanego piekarnika.Piec 45min w tem.180st.(pod koniec warto sprawdzic patyczkiem czy masa jest juz scieta,jezeli nie zwiekszamy czas pieczenia(w celu unikniecia brazowienia ciasta mozna przykryc pod koniec folia)

  2. Gdy nasze ciasto jest juz prawie upieczone zaczynamy ubijanie bialek ,ktore wczesniej oddzielilismy od ciasta z pol szkl.cukru ,wyciagamy ciasto z piekarnika i w miare szybko wykladamy ubite bialka rozprowadzajac rownomiernie po calej powierzchni i wstawiamy spowrotem do piekarnika na ok.10-15 min i pieczemy na jasno-zloty kolor.po upieczeniu odstawiamy w chlodniejsze miejsce aby ,,rosa ,,mogla sie wylonic:)Ciasto najlepiej zrobic jest dzien wczesniej.Polecam robic ciasto z polowy skladnikow jezeli ktos nie lubi grubych spodow (jajek nie dzielimy na polowe zostajemy przy 2)Skladniki masy zostaja bez zmian.SMACZNEGO:))))

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń