Do góry

Desery Przepis na:

Sernik " pierożkowy " z żurawiną

Sernik  pierożkowy  z żurawiną

Autor:

Przepisów i artykułów: 401 Ocena: 4909

Dodano:

Odsłon: 100

Inspiracją do upieczenia tego serniku, była babka drożdżowa pierożkowa. Której przepis mam w moich zbiorach. Efekt-sernik wygląda, jakby był z pierniczkami nadzianymi i smakuje pysznie.

Składniki

  • CIASTO:
  • -7 żółtek -1/2 szklanki pudru cukru -1 margaryna 250g. albo masła
  • -2 łyżki smalcu -4 łyżki gęstej śmietany -650 g. mąki
  • -3,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • DODATKI:
  • -2 łyżki kokosu -2 łyżki orzechów mielonych -1 łyżkę kakao
  • NADZIENIE PIEROŻKÓW:
  • -2 op.żurawiny(słodzonej z dod.wiśni) 160 g.
  • MASA SEROWA:
  • -1 kg. sera z wiaderka -200 ml. jogurtu naturalnego
  • -4 jajka -1 szklanka cukru -2 białe budynie
  • -parę kropli olejku cytrynowego
  • DO OPRÓSZENIA: --cukier puder
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ciasto-Zmiksować żółtka z cukrem, masłem ,smalcem i śmietaną.Przesiać do tego mąkę z proszkiem. Krótko wymieszać łyżką, potem na niższych obrotach mikserem.Zagnieść i podzielić na 3 części. Do pierwszej dodać kokos,
    do drugiej orzechy
    a do trzeciej kakao.
    Dodatki wgnieść do każdej części.

  2. Z każdej części odkroić po 1/4 na kruszonkę.Z większych części porobić wałki i każdy pokroić na 20 kawałków.Zrobić z nich kulki.

  3. Każdą lekko rozwałkować, nałożyć po kilka owoców żurawiny i lepić pierożki.

  4. Na blaszkę 25x42 wyłożoną papierem do pieczenia,ułożyć pierożki. Ułożyć dachówkowo na przemian kolorami.

  5. masa serowa-Jajka zmiksować z cukrem, potem serem i jogurtem.Przesiać do sera budynie, dodać olejek i zmiksować. Wylać na pierożki z żurawiną. (brak zdjęcia)

  6. Kruszonkę zrobić z reszty zostawionych części ciasta.Każdą podzielić na 20 części. Zrobić z nich kulki,rozpłaszczając w dłoni.Ułożyć na serze, na przemian, kolorami.

  7. Piec ok. 1 godz. w 175 *C.
    Po przestygnięciu posypać cukrem pudrem.
    Kroić aż stężeje.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń