Do góry

Desery Przepis na:

Sernik "Złota rosa"

Sernik Złota rosa

Autor:

Przepisów i artykułów: 30 Ocena: 438

Dodano:

Odsłon: 13491

Klasyka. Jeden z lepszych serników, który zawsze wszystkim smakuje. Na kruchym cieście, z białkową pianką, na której po upieczeniu (po upływie około godziny od wyjęcia z piekarnika) zaczynają pojawiać się bursztynowe kropelki:)

Składniki

  • Spód:
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1 małe jajko + 2 żółtka
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Sernik:
  • 1,2 kg dobrej jakości sera twarogowego
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 1 i 1/3 szkl. cukru
  • 4 żółtka + 1 jajko
  • 2 op. budyniu waniliowego
  • nasionka z 1 laski wanilii
  • 1 szkl. oleju
  • 2 szkl. mleka
  • 1 cytryna
  • Beza:
  • 6 białek
  • 1 szkl. cukru
  • szczypta soli
> 6 os. > 60 min trudne przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Mieszamy z cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym. Następnie dodajemy masło starte na dużych oczkach tarki, całość siekamy. Na koniec dodajemy żółtka oraz jajko. Wyrabiamy do połączenia.

    Gładkie ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy na pół godziny do lodówki.

    Schłodzonym ciastem wykładamy dno blaszki (21x32cm, wyłożona papierem do pieczenia) i nakłuwamy widelcem. Ciasto podpiekamy przez około 10-13 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

  2. Twaróg przekładamy do misy miksera. Dodajemy pozostałe składniki. Miksujemy krótko, tylko do połączenia.

    Przygotowaną masę serową ostrożnie (jest jej dużo i jest dość rzadka) przelewamy na podpieczony spód. Wstawiamy do piekarnika na około 45-50 minut.

  3. Na 5-10 minut przed końcem pieczenia sernika, ubijamy bezę: białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę dodając do nich po 1 łyżce cukru.

    Sernik wyjmujemy z piekarnika i ostrożnie wykładamy na niego ubitą pianę z białek. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze przez około 15 minut (do lekkiego zezłocenia), zmniejszając temperaturę grzania do 150-160 stopni. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy w nim sernik na około 5 minut, następnie przenosimy na blat kuchenny (do lodówki dajemy dopiero po CAŁKOWITYM wystudzeniu).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Dolcevita-in-my-kitchen 10 kwietnia Jakie rowniutki ten serniczek, arcydzielo! Zapisuje przepis :-) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń