Do góry

Desery Przepis na:

Sernik raffaello

Sernik raffaello

Autor: marysiaz

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 3207

Dodano: 02.09.2014

Odsłon: 7682

Piekąc go wiedziałam, że będzie bardzo dobry, ale jego smak całkowicie mnie zaskoczył (oczywiście pozytywnie:) ). A to wszystko za sprawą mleczka kokosowego, które jest w cieście wyczuwalne. Lekka serowa chmurka, miękka i puszysta, po prostu rozpływa się w ustach.

Składniki

  • Spód: 200 g wafelków princessa 30 g masła 5 łyżek zmielonych migdałów 8 łyżek wiórków kokosowych
  • Masa serowa: 750 g sera tłustego 500 g mascarpone 4 łyżki likieru kokosowego lub jajecznego
  • 7 jajek 3 żółtka 5 łyżeczek cukru waniliowego 2 szklanki cukru 4 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 1/2 puszki mleka kokosowego (sama sucha część, bez wody) Kokosowa beza:
  • 3 białka 2/3 szkl cukru 1 1/4 szkl wiórków kokosowych 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 1% z dwoma łyżeczkami cukru kulki kokosowe forma 25 x 25 cm
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wafelki kruszymy, dodajemy migdały, a następnie całość zalewamy gorącym masłem i dokładnie łączymy ze sobą. Masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, dociskamy, posypujemy wiórkami kokosowymi i wkładamy do lodówki.

  2. Do dużej miski przekładamy ser i miksujemy tak długo, aż stanie się gładki (możemy też zmielić go
    3 - krotnie w maszynce). Cały czas miksując dodajemy serek mascarpone, cukier biały i waniliowy, mąkę ziemniaczaną, po 1 jajku, żółtka, mleczko kokosowe (samą gęsta część) i likier. Całość wylewamy na wcześniej przygotowany spód i pieczemy:

    175*C - 15 minut
    120*C - 60 minut ( w połowie czasu pieczenia boki ciasta przykrywamy folią).

  3. 10 minut przed zakończeniem pieczenia przygotowujemy kokosową bezę. W misce ze szczyptą soli ubijamy białka, dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Ubijamy tak długo, aż cukier się rozpuści. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i mieszamy.
    Ciasto wyciągamy z piekarnika, miękki, falujący wierzch smarujemy śmietaną z cukrem i wykładamy na niego kokosową bezę. Całość pieczemy

    120*C - 30 minut
    90*C - 30 minut

  4. Sernik należy dokładnie ostudzić. Gdy jest już zimny, polewamy go białą czekoladą i na wierzchu układamy kulki kokosowe.

  5. zdj

  6. zdj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń