Do góry

Desery Przepis na:

Sernik ricotta di bufala

Sernik ricotta di bufala

Autor:

Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 391

Dodano:

Odsłon: 708

Jest to sernik z sera od włoskich krów co nazywają się bufale. Górę sernika przyozdobiłem truskawkami zalane galaretką.

Składniki

  • CIASTO: 250g mąki
  • 100g margaryny
  • 100g cukru
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • SER: 2 kg sera
  • 2 szklanki cukru
  • 3 budynie śmietankowe
  • 150g masła
  • 2 szklanki mleka
  • 2 całe jajka
  • 5 żółtek
  • 5 łyżek kaszy mannej
  • cukier waniliowy
  • zapach pomarańczowy duży
  • 100g rodzynki
  • Góra sernika:
  • 4 galaretki truskawkowe
  • 0,5 kg. truskawek
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. CIASTO:
    Utrzeć cukier z jajkami.Potem dodać margarynę i smalec
    oraz szczyptę soli.Na końcu dodać mąkę wymieszaną z
    proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.
    Wszystko dokładnie ucierać mikserem i gotowe ciasto
    wyłożyć delikatnie do wysmarowanej blachy.

  2. MASA SEROWA:
    Ucierać jajka z cukrem i dodać cukier waniliowy.Do utartej masy
    dodawać po łyżce sera cały czas ucierając.Dodawać na przemian
    mleko i budyń.Kiedy wszystkie składniki są zmiksowane dodać kaszę
    manną i olejek pomarańczowy cały czas ucierając masę.Na samym
    końcu dodać roztopione chłodne masło.
    Całą masę serową delikatnie wyłożyć na surowe ciasto i
    wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec do lekkiego zarumienienia
    w tem.180 stopni.Kiedy ciasto jest już zarumienione to delikatnie
    wyjąć je z piekarnika i wyłożyć masę kokosową na górę i
    dalej piec przez około 20 min.Po upieczeniu pozostawić ciasto
    jeszcze w piekarniku przez 1-1,5 godziny lekko uchylając piekarnik.

  3. Góra sernika:
    Rozpuścić galaretki jak podano w opisie na torebce. ( ja daję zawsze troszkę mniej wody aby galaretka była sztywniejsza)
    Umyć truskawki i przekroić na pół.
    Kiedy ciasto już wystygnie a galaretka zacznie tężeć to układamy truskawki na ciasto i całość zalewamy galaretką.Wstawiamy do lodówki na 4 godz. SMACZNEGO.........

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń