Do góry

Desery Przepis na:

Sernik różany

Sernik różany

Autor:

Przepisów i artykułów: 208 Ocena: 4567

Dodano:

Odsłon: 614

Sernik jest jednym z moich ulubionych ciast, dlatego też lubię eksperymentować z jego smakami. Tym razem powstał w wersji różanej - pysznej i puszystej!

Składniki

  • SPÓD:
  • Margaryna 125 gram
  • Cukier 0,5 szklanki
  • Mąka pszenna ¾ szklanki
  • Mąka krupczatka ¾ szklanki
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Jajko 1 szt.
  • Śmietana 1 łyżka
  • Kakao 1 łyżka
  • MASA SEROWA:
  • Twaróg mielony 1 wiaderko (1 kg)
  • Jajka 4 szt.
  • Margaryna 200 gram
  • Cukier 1 szklanka
  • Cukier wanilinowy 1 opakowanie
  • Mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • Marmolada różana 4 kopiaste łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. SPÓD: w misce mieszamy wszystkie sypkie składniki. W osobnej misce mieszamy jajko ze śmietaną i przelewamy to do sypkich składników. Dodajemy do tego margarynę pokrojoną na mniejsze kawałki. Całość siekamy nożem, a następnie zarabiamy jednolite i gładkie ciasto. Wkładamy je do zamrażarki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim blachę wyścieloną papierem do pieczenia (użyłam tortownicy o średnicy 26 cm). Podpiekamy spód ok. 20 minut w temp. 180 stopni.

  2. MASA SEROWA: Ucieramy margarynę z żółtkami, cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy do tego mąkę ziemniaczaną oraz ser i marmoladę różaną. Całość ucieramy na gładką masę.

  3. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę, przekładamy je do masy serowej i mieszamy delikatnie łyżką, aby składniki się połączyły.

  4. Masę przelewamy na podpieczony i jeszcze ciepły spód. Wkładamy ciasto ponownie do piekarnika i pieczemy ok. 50-60 minut w temp. 180 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń