Do góry

Desery Przepis na:

Sernik szwarcwaldzki

Sernik szwarcwaldzki

Autor: Mateusz15

Przepisów i artykułów: 55 Ocena: 2357

Dodano: 19.04.2010

Odsłon: 15672

Po niemiecku "Schwarzwälder Käsekuchen", po naszemu "Sernik z Czarnego Lasu". Nieważne, jak nazwiemy ten deser, będzie ono wybornie smakować. Pyszny sernik za wzór słynnego tortu szwarcwaldzkiego. Słodycz sera idealnie przełamana goryczą czekolady i lekkim kwaskiem wiśni. Nic tylko się zakochać! Dodam jeszcze, że nie lubiłem serników na spodach, dopóki nie poznałem spodów z pokruszonych ciasteczek wymieszanych z masłem.

Składniki

> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Metoda tradycyjna: SPÓD: Ciastka pokruszyć wałkiem lub w malakserze. Dodać kakao i masło Wymieszać na mokry piasek, po czym wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 22 cm i wstawić do lodówki. MASA SEROWA: Ser zmielić przynajmniej dwukrotnie, dodać do niego resztę składników i zmiksować na gładką masę. Na spód wylać 1/3 masy i posypać wiśniami i połową czekolady czekoladą (z tej części mającej 70g). Znowu wylać masę i znowu 1/3 wiśni i resztę czekolady. Wylać resztę masy i posypać resztą wiśni. Wstawić na 90 minut do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni. Wyłączyć piekarnik i w uchylonym zostawić deser do ostygnięcia. Przed podanie oprószyć pozostałą (30g) czekoladą.

  2. Thermomix: SPÓD: Przełamane na połówki ciasteczka umieścić w naczyniu wraz z kakao i zmiksować (15-20 sekund, obroty 5.). Wymieszać z masłem (10 sekund, obroty 4.). Wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 22 cm. Wstawić do chłodziarki. MASA SEROWA: Pokrojony na kawałki twaróg umieścić w naczyniu miksującym i zmielić (1 minuta, obroty 6. podczas mielenia zagarnąć kopystką ser dwa razy, co 20 sekund). Dodać resztę składników z wyjątkiem wiśni i czekolady. Zmiksować (30 sekund, obroty 6.). 1/3 masy wylać na ciasto i posypać wiśniami i czekoladą. Wylać następne 1/3 masy, posypać wiśniami i resztą czekolady. Wylać pozostałą masę i posypać resztą wiśni. Piec 90 minut w 175 stopniach. Po ostudzeniu włożyć na całą noc do chłodziarki i posypać pozostałą (30g) czekoladą.

  3. [przepis od Dorotus z mojewypieki.blox.pl, zmodyfikowany, zamieniony przeze mnie do przygotowania w TM]

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Mateusz15 22 kwietnia 2010 Zarko, jeśli robię sernik z pianą z białek to zostawiam go do całkowitego ostygnięcia w wyłączonym piekarniku. Ten sernik lekko opadł tylko ze względu na ciężkość wiśni. Serniki bez piany z białek i takich dodatków nie opadają. A jeśli chcesz mieć bardzo wysokie ciasto to zwiększ ilość składników ;-) PS. Dziękuję za komplement.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mateusz15 20 kwietnia 2010 Do Annuar: wiśnie były mrożone. Należy rozmrażać je w temperaturze pokojowej na ręczniku papierowym. Przed dodaniem do ciasta lekko odcisnąć sok.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mateusz15 20 kwietnia 2010 Do Wiola 1100: Digestive to ciasteczka pieczone z mąki pełnoziarnistej. W Polsce produkuje je Lu i są dostępne w każdym supermarkecie za około 3 złote.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wioleta333 20 kwietnia 2010 super ciacho , wreszcie inny sernik daję 5.......

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 20 kwietnia 2010 Dzięki za ten przepis, szukałam czegoś takiego. Połączenie wiśni, czekolady i sera to dla mnie boskie smaki! A jakich wiśni użyłeś (słoik kompotowy, rozmrożone itp) ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 20 kwietnia 2010 chyba sie skuszę na ten serniczek powiedz mi Mateusz co to są ciasteczka digestive bo nie kojarzę tej nazwy,pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń