Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dwie warstwy masy serowej przedzielone warstwą namoczonych w mocnym espresso, podłużnych biszkoptów obsypanych kakao z odrobiną kawy. W końcu robimy sernik Tiramisu :) Dodatek likieru Amaretto jest niezbędny (chyba, że sernik będą jadły też dzieci).
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 186
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 128
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1069
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 517
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 66
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 186
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 128
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1069
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 517
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 66
Składniki
(Sernik piekłam w okrągłej formie o średnicy 23 cm) (Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej) Piekarnik rozgrzewamy do 170 st. C (bez termoobiegu) i po chwili wstawiamy na spód blachę z gorącą wodą. Formę wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy. Przygotowujemy espresso i przelewamy je do miseczki, w której łatwo będzie nam moczyć biszkopty.
Masa serowa: Mieszamy ser Mascarpone z twarogiem sernikowym, cukrem pudrem i mąką. Krótko, tylko do momentu, aż widzimy, że składniki się połączyły. Następnie do masy wbijamy pojedynczo jajka, krótko miksując po każdym dodaniu. Na koniec dodajemy Amaretto. Do formy wlewamy połowę masy sernikowej, wygładzamy powierzchnię, posypujemy tą część 1-2 łyżkami kakao i łyżeczką kawy rozpuszczalnej (najwygodniej przez sitko). Na warstwie kakao układamy (krótko) namoczone w espresso biszkopty (blisko siebie). Biszkopty posypujemy łyżeczką kawy rozpuszczalnej i 1-2 łyżkami kakao. Delikatnie wlewamy pozostałą masę serową (wyrównujemy powierzchnię). Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w kąpieli wodnej przez ok. 45 minut. Ciasto po dotknięciu powinno być sprężyste. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić jeszcze sernik na 15 minut. Potem wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia. Wierzch sernika posypujemy kakao dopiero przed podaniem. Więcej smacznych przepisów na moim blogu :)