Do góry

Desery Przepis na:

Sernik tiramisu

Sernik tiramisu

Autor:

Przepisów i artykułów: 407 Ocena: 6309

Dodano:

Odsłon: 15800

Nie pijam kawy, ale uwielbiam kawowe wypieki! Zwykłe tiramisu jest mi doskonale znane, ale wersja sernikowa to nowość, którą z całego serca polecam:). Całość nie jest przesadnie słodka a smak kawy wyczuwalny, ale nie dominujący.

Składniki

  • Spód:
  • 70g mlecznej czekolady
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki mleka
  • 70g masła
  • 1 jajko
  • 40g mąki
  • ...
  • Masa serowa:
  • 600g sera twarogowego mielonego
  • 250g sera mascarpone
  • 1 szklanka cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 5 jajek L
  • ...
  • Dodatkowo:
  • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
  • szklanka kawy rozpuszczalnej z 3 łyżeczek (przestudzona)
  • 200 ml śmietanki 30% + 2 łyżki cukru pudru
  • 150g czekolady
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy spód: miękkie masło miksujemy z cukrem do uzyskania puszystej masy. Czekoladę rozpuszczamy w garnku wraz z kawą i mlekiem. Dodajemy do masy wraz z jajkiem i mąką - miksujemy. Wylewamy na tortownicę o średnicy 22 cm, w masę wciskamy biszkopty tak by zakryły całe dno. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 15 minut. Studzimy, po czym nasączamy biszkopty kawą.

  2. Przygotowujemy masę serową: twaróg miksujemy z serem mascarpone, cukrem i jajkami. Do śmietanki wsypujemy proszek budyniowy, mieszamy, wlewamy do masy. Ponownie miksujemy do połączenia składników. Wylewamy na spód ciasta 1/2 masy serowej, wykładamy biszkopty namoczone w kawie by zakryły całą powierzchnię, wylewamy pozostała część ciasta, wyrównujemy, pieczemy przez 15 minut w 170 stopniach oraz 90 minut w 130 stopniach. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki, pozostawiamy w nim sernik jeszcze na minimum 30 minut. Całkowicie wystudzony sernik przekładamy do lodówki najlepiej na całą noc.

  3. Górę ozdabiamy kiedy sernik będzie już schłodzony. 100g czekolady rozpuszczamy, smarujemy nią górę i boki ciasta. Pozostawiamy do zastygnięcia. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem do powstania sztywnej piany. Rozsmarowujemy na górze ciasta. Biszkopty namaczamy w kawie, wykładamy na śmietanę. Posypujemy 50g startej czekolady.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grochalcia 09 lutego Brakuje ilości cukru do zrobienia spodu. Dałam na oko 50 gram. Placek bomba, koniecznie do powtórki! Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 11 stycznia Serniczka ominąć nie mogę, byłby to grzech niewybaczalny ;)

Super połączenie dwóch pysznych ciast, 6+ ode mnie :D

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń