Do góry

Desery Przepis na:

Sernik tradycyjny z rodzynkami

Sernik tradycyjny z rodzynkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 218 Ocena: 1407

Dodano:

Odsłon: 2737

Prosty i szybki przepis na sernik tradycyjny z rodzynkami. Z dodatkową polewą czekoladową i płatkami migdałowymi.

Składniki

  • 1 kg twarogu (3-krotnie zmielony)
  • kostka masła (200 g) miękkiego
  • 4 jajka+4 łyżki cukru (ja dałam brązowy)/słodzika
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • skórka z połowy cytryny
  • 80 g rodzynek
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • płatki migdałowe do posypania
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wszystkie zimne składniki muszą być w temp. pokojowej.

  2. Rodzynki moczymy we wrzątku 10 minut, następnie odlewamy wodę i obtaczamy delikatnie w skrobi ziemniaczanej.

  3. Masło ucieramy z cukrem/słodzikiem na puszystą masę. Dodajemy żółtka i stopniowo twaróg. Cały czas ucieramy. Na koniec skórka z cytryny, skrobia ziemniaczana i rodzynki.

  4. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy, delikatnie mieszając.

  5. Przelewamy do formy (27 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 60 minut w 170 stopniach. Po wył. nie otwieramy od razu piekarnika!

  6. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy ostygnięty sernik, posypując na koniec płatkami migdałowymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 25 grudnia 2018 Pyszny sernik z rodzynkami, mój ulubiony :)
Właśnie takim się teraz zajadam popijając cappuccino :D
Odpowiedzi: 6 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń