Do góry

Desery Przepis na:

Sernik truflowy

Sernik truflowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 339 Ocena: 3834

Dodano:

Odsłon: 2664

Sernik wiedeński z bitą śmietaną o smaku truflowym. Sernik z tartą czekoladą, bardzo pyszny.

Składniki

  • SERNIK WIEDEŃSKI:
  • -1 kg. sera imperialu -10 jajek -1 szklanka cukru
  • -2 cukry waniliowe -200 g. masła -100 g. grysiku
  • -1 budyń cytrynowy -aromat cytrynowy
  • KREM TRUFLOWY:
  • -175 g.czekoladek Trufli o smaku orzecha
  • -660 ml. śmietanki 30 % -1/2 szklanki cukru pudru
  • -2 śmietan-fixy -5 łyżeczek żelatyny -1/2 szklanki wody
  • GÓRA:--100 g. czekolady mlecznej-tartej -50 g.gorzkiej-rozpuszczonej
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. sernik-Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem waniliowym.Zmiksować żółtka z cukrem i miękkim masłem, potem serem. Dodać grysik i przesiany budyń i trochę olejku, wymieszać. Na koniec porcjami dodawać białka, mieszając łopatką, lub mikserem na niskich obrotach. Wylać na blaszkę 30 x40, wyłożonej papierem do pieczenia.

    Piec ok. 50 min. w 175 *.
    Ostudzić.

  2. krem- Czekoladki rozpuścić w śmietance, nad parą. Ostudzić i schłodzić przynajmniej pól godz. albo i całą noc.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego. Śmietankę ubić z cukrem i fixem. Na koniec dolewać żelatynę i krótko zmiksować. Wyłożyć na zimny sernik.

  3. Na górę zetrzeć czekoladę.
    Dodatkowo polać ''za nitką'' rozpuszczoną czekoladą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń