Do góry

Desery Przepis na:

Sernik w biszkopcie

Sernik w biszkopcie

Autor:

Przepisów i artykułów: 344 Ocena: 3910

Dodano:

Odsłon: 275

Sernik pieczony w upieczonym już biszkopcie. Ciasto bardzo pyszne.

Składniki

  • BISZKOPT:
  • -8 jajek -200 g. cukru -150 g. mąki -150 g. mąki ziemniaczanej
  • -2 łyżki kakao -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA SEROWA:
  • -1 kg. sera twarogowego tłustego -8 jajek
  • -200 g. masła -1 szklanka cukru -2 budynie cytrynowe
  • POLEWA:
  • -1,5 gorzkiej czekolady -1 łyżka masła-5 łyżek mleka
  • -posypka czekoladowa
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem i kakao. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do blaszki 30x40 cm.wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.25-30 min. w 175*.
    Po przestygnięciu przekroić na dwa placki.Spód włożyć z powrotem do blaszki.Można upiec każdy biszkopt osobno z 4 jajek, zapobiegnie to nierównemu przekrajaniu biszkoptu.

  2. masa-Żółtka, 1/2 cukru i masło zmiksować. Dalej miksować dodając porcjami ser i przesiane budynie. Na koniec ubić białka ze szczyptą soli i połową cukru. Lekko wmieszać w masę serową. Połowę masy rozsmarować na biszkopcie w blaszce.

  3. Przykryć drugą częścią biszkoptu.

  4. Wyłożyć resztę masy serowej.

  5. Piec 50 min. w 175 *.

  6. polewa-Czekolady roztopić z masłem i mlekiem nad parą.Ciepłą posmarować ciasto.
    Posypać posypką czekoladową.
    Kroić jak stężeje.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń