Do góry

Desery Przepis na:

Sernik w cieście murzynkowym

Sernik w cieście murzynkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 344 Ocena: 3934

Dodano:

Odsłon: 4289

Sernik w cieście murzynkowym z wiśniami. Wyszedł bardzo pyszny.

Składniki

  • CIASTO MURZYNKOWE:
  • -2/3 szklanki mleka -1 masło-200 g. -1 szklanka cukru
  • -3 łyżki kakao -1 gorzka czekolada -6 jajek
  • -1 cukier waniliowy - 2 szklanki mąki -3 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • MASA SEROWA:
  • -1 kg. sera twarogowego imperialu -6 jajek -1 szklankę cukru
  • -2 białe budynie -1 cukier waniliowy -1 śmietana 18%-250 ml.
  • DODATKOWO:-1 słoik drylowanych wiśni
  • DO OPRÓSZENIA:-cukier puder
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. murzynek-Kakao wymieszać w garnku wraz z cukrem.Dolewać mleko i wymieszać.Dodać masło i połamaną czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia, nie zagotować. Ostudzić do letniego i wmieszać tam żółtka.Białka ubić na sztywno z odrobiną soli i cukrem waniliowym.Mąkę przesiać z proszkiem i dolać masę czekoladową, zmiksować. Dodać białka i lekko wkręcić. Połową masy wylać do blaszki 30x40 wyłożonej papierem do pieczenia.

  2. masa serowa:
    Żółtka wraz z cukrem zmiksować. Dodać ser, śmietanę i zmiksować.Przesiać budynie i zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem waniliowym i delikatnie łopatka wkręcić w ser. Masę serową, kłaść kupkami w ciasto w blaszce.

    Rozrzucić wiśnie. Ja akurat nie miałam i dodałam dżem wiśniowy. Ale nie bardzo się nadawał.

  3. Zalać resztą ciasta.

  4. Piec 1 godz. w 175 *.
    Po przestygnięciu, oprószyć pudrem cukrem.
    Kroić na drugi dzień.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń