Do góry

Desery Przepis na:

Sernik w cieście murzynkowym-dwa ciasta w jednym!

Sernik w cieście murzynkowym-dwa ciasta w jednym!

Autor:

Przepisów i artykułów: 187 Ocena: 977

Dodano:

Odsłon: 739

Połączenie murzynka i sernika w jednym PRZEPYSZNYM cieście! Polecam je wykonać i rozkoszować się super smakiem

Składniki

  • murzynek: -kostka masła
  • pół szklanki wody
  • pół szklanki słodzika/cukru
  • 3 łyżki kakao ciemnego
  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jaja
  • masa sernikowa: -500 g twarogu chudego (dobrze zmielony)
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki cukru pudru (u mnie zmielony słodzik)
  • pół opakowania (20 g) budyniu waniliowego lub śmietankowego (u mnie bez cukru)
  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • 2 łyżeczki soku z cytryny+odrobina skórki z cytryny
  • 3 jaja
  • pół kostki masła miękkiego lub już rozpuszczone i ostudzone
  • pół szklanki bakalii (u mnie rodzynki)
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kaszę jaglaną gotujemy i studzimy. Bakalie zalewamy wrzątkiem na 10 min i odcedzamy.

  2. murzynek:
    Masło, słodzik/cukier, kakao i wodę umieszczamy w garnuszku i rozpuszczamy na małym ogniu. Odstawiamy do ostygnięcia.

  3. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy, dodajemy jajka i miksujemy. Na koniec dodajemy do tego masę kakaową ostudzoną i miksujemy do połączenia składników.

  4. masa sernikowa:
    Żółtka oddzielamy od białek.

  5. Kaszę jaglaną ostudzoną, twaróg dobrze zmielony, mleko, cukier puder, budyń (proszek), sok z cytryny i skórkę, żółtka, masło wrzucamy do melaksera i miksujemy do połączenia składników.

  6. Białka ubijamy na sztywno i na koniec dodajemy do masy, mieszając już tylko łyżką.

  7. Do dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia wylewamy ciemną masę murzynkową. Na to masę sernikową i delikatnie przemieszać, aby zrobić efekt "zebry". Pieczemy 60 min. w 180 stopniach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń