Do góry

Desery Przepis na:

Sernik w kratkę

Sernik w kratkę

Autor:

Przepisów i artykułów: 260 Ocena: 3451

Dodano:

Odsłon: 4084

Pomysł na pyszny sernik. Polecam na Wielkanoc

Składniki

  • mąka- 25 dag (ciasto kruche)
  • masło- 12 dag (ciasto kruche)
  • cukier puder- 2 łyżki (ciasto kruche)
  • żółtka- 2 szt.(ciasto kruche)
  • skórka starta z 1 cytryny (ciasto kruche)
  • pomarańcza- 1 szt (skórki)
  • cytryna- 1,1/2 szt (skórki)
  • masło- 2 łyżki (skórki)
  • cukier puder- 2 łyżki (skórki)
  • twaróg- 1 kg (masa serowa)
  • maso- 25 dag (masa serowa)
  • kwaśna śmietana- 2 łyżki (masa serowa)
  • cukier- 25 dag (masa serowa)
  • jajka- 6 szt. (masa serowa)
  • Laska wanilii- 1 szt.(masa serowa)
  • rodzynki- garść (masa serowa)
  • mąka ziemniaczana- 3 łyżki (masa serowa)
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto kruche: Składniki na ciasto kruche zagnieć. 2/3 masy wyłóż na formę do pieczenia (tortownica 26 cm).
    Skórki: Skórkę z pomarańczy i cytryny zetrzyj na tarce. Na rozpuszczone masło wrzuć cukier, skarmelizuj. Dodaj skórki. Smaż do czasu aż się zeszklą.
    Masa twarogowa: Rodzynki zaparz wrzątkiem. Masło utrzyj z połową cukru i śmietaną. Powoli dodawaj twaróg. Resztę cukru utrzyj z żółtkami Dodaj do masy serowej. Dołóż rodzynki, skórki i ziarenka wydłubane z wanilii. Dodaj przesianą mąkę. Zmiksuj. Pianę z białek ubij na sztywno. Dodaj do masy. Wymieszaj łyżką. Wylej masę na ciasto.
    Z reszty ciasta kruchego uformuj wałeczki. Ułóż na wierzchu ciasta w formie kratki. Piecze przez 1 godzinę w 180 stopniach C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń