Do góry

Desery Przepis na:

Sernik w murzynku

Sernik w murzynku

Autor:

Przepisów i artykułów: 371 Ocena: 4404

Dodano:

Odsłon: 2373

Sernik w czekoladowym cieście, prezentuje się ładnie i jest pyszny.

Składniki

  • CIASTO:
  • -3/4 szklanki cukru -3 łyżki kakao -1 szklanka mleka
  • -250 g. masła -1 gorzka czekolada -6 jajek
  • -1 cukier waniliowy -3 szklanki mąki -3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA SEROWA:
  • -1 kg. sera z wiaderka -3/4 szklanki cukru -1/2 szklanki mleka w proszku
  • -6 jajek -2 budynie cytrynowe -1/2 szklanki oleju
  • POLEWA CZEKOLADOWA:
  • -150 g. czekolady gorzkiej -100 ml. śmietanki 30 % -50 g. masła
  • DO POSYPANIA:-50 g. płatków migdałowych
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ciasto- Do rondelka wsypać cukier i kakao, wymieszać. Dolewać po trochu mleka i wymieszać. Wstawić na piec i lekko podgrzewać. Nie dopuścić do zagotowania. Dodać masło, czekoladę i rozpuścić mieszając. Odstawić i wystudzić do płynnego. Dodać żółtka i wymieszać. Przesiać tam mąkę z proszkiem i wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem waniliowym. Porcjami delikatnie wmieszać do ciasta. Połowę wylać do blaszki 30x40 wyłożonej papierem do pieczenia.

  2. masa serowa-Żółtka zmiksować z cukrem, potem serem, mlekiem w proszku i przesianymi budyniami. Białka ubić ze szczyptą soli i porcjami wmieszać do sera, ale łopatką. Na koniec dodać olej i wymieszać. Kłaść kupkami na ciasto w blaszce.

  3. Resztą ciasta polać kupki serowe.

  4. Piec ok. 1 godz. w 175 *C. Pod koniec pieczenia można przykryć papierem do pieczenia.

  5. polewa- Czekoladę wraz ze śmietanką i masłem, podgrzewać nad parą. Mieszać do rozpuszczenia czekolady. Lekko przestygniętą, posmarować górę ciasta.Posypać migdałami w płatach.
    Kroić aż stężeje.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (21)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń