Do góry

Desery Przepis na:

Sernik w paski na zimno z bałwankami

Sernik w paski na zimno z bałwankami

Autor:

Przepisów i artykułów: 164 Ocena: 382

Dodano:

Odsłon: 168

sernikowa zebra....

Składniki

  • Twaróg na sernik - 1 kg
  • Twaróg na sernik - 1 kg
  • cukier - 2,5 szkl
  • jajka - 5 szt
  • jajka - 5 szt
  • żelatyna spożywcza - 12 łyżeczek
  • mleko - 1 szkl
  • kakao ciemne - 5 łyżeczek
  • bałwanki czekoladowe
  • ozdoby cukiernicze
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Żelatynę namoczyć w 1 szklance wody.
    Miękkie masło utrzeć, stopniowo dodać cukier, cukier waniliowy oraz żółtka.
    wszystko razem dobrze utrzeć, następnie dodawać po łyżce ser do masy maślano jajecznej.
    Mleko delikatnie podgrzać i rozpuścić w nim żelatynę która napęczniała w wodzie.
    Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą serową.
    Mleko z żelatyną wlewamy do masy szybko miksując.
    Masę serową dzielimy na pół, do jednej części dodajemy kakao i mieszamy szybko.
    Masę wlewamy do tortownicy po 3 łyżki , raz białą, raz ciemną (tak jak robi się ciasto zebra).
    Staramy sie robić to szybko , gdyż masą tężeje szybko.
    Schładzamy w lodówce ok 3 godziny, dekorujemy dowolnie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń