Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Sernik w wilgotnym cieście"
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 235
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 18
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13209
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 235
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 18
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13209
Składniki
ok. 65 minut • Porcja ok. 400 kcal • Koszt porcji ok. 1,60 zł • Przepis na 16 porcji
Jajka ubij z cukrem, dodaj przesianą mąkę i cukier waniliowy. Dołóż startą na tarce z drobnymi oczkami, dobrze odciśniętą marchew, na końcu wlej olej. Wszystko razem dobrze wymieszaj.
Prostokątną tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej ciasto. Piecz w 180°C około 45 minut.
Przygotuj krem serowy. Mascarpone, żółtka i cukier ubij na sztywno. Oddzielnie ubij śmietanę z usztywniaczem. Następnie delikatnie połącz ubitą śmietanę z serowym kremem.
Wyjmij z formy wystudzone ciasto i przekrój je w poprzek. Jedną część posmaruj kremem serowym, przykryj drugą i wstaw do lodówki do stężenia.
Zrób polewę. Ucieraj cukier z białkiem i sokiem cytrynowym tak długo, aż będzie lśniąca.
Schłodzone ciasto przekrój wzdłuż na dwa pasy i zalej polewą. Kiedy stężeje, pokrój na porcje i udekoruj jajeczkami.Źródło: Kobieta i życie