Do góry

Desery Przepis na:

Sernik waniliowy

Sernik waniliowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 296

Dodano:

Odsłon: 16061

Sernik waniliowy, aromatyczny, bardzo kremowy o kruchym spodzie. Takie serniki lubię i za takimi tęsknie.... Nieskomplikowane w przygotowaniu i smakujące nieziemsko. Jeden z tych przepisów do których zawsze chętnie się wraca. Polecam bardzo.

Składniki

  • roztopionego masła 150g
  • ciastek digestive 250g
  • drobnego cukru do wypieków 115g
  • skrobi kukurydzianej 3 łyżki stołowe
  • serka kremowego typu philadelphia 900g
  • jaja 2szt
  • śmietany kremówki 30% 115ml
  • ekstraktu z wanilii 1/2łyżeczki
  • skórka otarta z pomarańczy 1sztuka
  • skórka otarta z cytryny 1sztuka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Forma do pieczenia: tortownica 24cm
    Składniki mają mieć temperaturę pokojową.

    Piekarnik rozgrzać do 180ºst. Ciastka pokruszyć (w malakserze lub wałkiem), dodać roztopione masło, wymieszać. Tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Spód formy wyłożyć masą ciasteczkową. Podpiec w piekarniku w 180ºC przez 10min. Wyjąć i wystudzić.

  2. Temperaturę piekarnika zwiększyć do 200ºC. 
    W misce miksera połączyć skrobię kukurydzianą i cukier. Dodać ser i miksować do momentu uzyskania kremowej masy. Następnie dodać jajka jedno po drugim stale miksując, śmietanę kremówkę, ekstrakt z wanilii, skórkę otartą z pomarańczy i cytryny. Masa serowa ma być gładka i kremowa.

  3. Gotową masę serową przełożyć do formy, wyrównać. Piec w piekarniku na środkowej pozycji w 200ºC  przez 40-45min*. Sernik ma mieć złoty kolor a masa ma być lekko ścięta po bokach. Uchylić lekko drzwiczki piekarnika i studzić sernik ok godziny. Następnie wyjąć na blat i zostawić sernik do całkowitego wystudzenia. Przełożyć i schłodzić w lodówce.

  4. * Jeżeli sernik zacznie za szybko brązowieć podczas pieczenia proponuje wierzch przykryć folią aluminiową. Najlepiej zrobić to na początku pieczenia gdyż sernik nie lubi otwierania piekarnika :-) ( lubi popękać).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

annapiedziak 30 maja 2015 Piękny! Gratulacje! Ja także dołączam do grona tych, którzy się skuszą na wykonanie sernika.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetas197601 17 kwietnia 2013 wygląda znakomicie zabieram do książki i zostawiam kciuka :))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

elzbieta8960 17 kwietnia 2013 Kolejny pyszny wypiek który również zabieram do książki:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madera 16 kwietnia 2013 Widzę że ciasta będziesz miała super to też zabieram :-))

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń