Do góry

Desery Przepis na:

Sernik waniliowy z solonym karmelem.

Sernik waniliowy z solonym karmelem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 357

Dodano:

Odsłon: 5316

Sernik najlepszy z najlepszych .W oryginale był ser mielony ,ale ja posiadam tylko kremowe typu Philadelphia .Nie ma to większego znaczenia, ważne ,żeby ser był wypróbowany ,nie wodnistej konsystencji a wyjdzie na pewno.Wierzch ciasta pokrywa bita śmietana ,karmel i sól morska w płatkach. Prawdziwe sernikowe niebo !.Tylko nie przesadźcie z solą.

Składniki

  • okrągła foremka o średnicy 22 cm z odpinanym brzegiem:
  • Ciasto: 270 g kruchych herbatników,dałam czekoladowe
  • 30 g mielonych migdałów
  • 85 g roztopionego masła
  • Masa serowa: 700 g sera twarogowego z wiaderka,może być kremowy President
  • 150 g cukru
  • 4 jajka
  • 1 laska wanilii lub 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • Masa śmietankowa: 300 g zimnej śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Sos karmelowy: 125 ml śmietany 30 %
  • 0,5 szklanki cukru trzcinowego
  • 30 g masła
  • Dodatkowo: sól morska w płatkach
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kruchy spód:
    Herbatniki rozdrobnić przy użyciu miksera i wymieszać z mielonymi migdałami.
    Masło roztopić i połączyć z ciastkami,dokładnie wymieszać .Masa może być odrobinę sypka,jeśli dodacie więcej masła masa po upieczeniu stanie się za tłusta.
    Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia,oddzielnie dno i oddzielnie boki ,aby papier idealnie przylegał do boków formy .Teraz wyklejamy masą herbatnikową blaszkę.Zaczynamy od dna ,potem delikatnie boki. Blaszkę wstawiamy do lodówki.


    Masa serowa:
    Ser ucieramy z cukrem ,dodajemy po jednym jajku i ucieramy mikserem do połączenia się masy.Dodajemy wanilię ,mieszamy.
    Wyjmujemy foremkę z kruchym spodem z lodówki i wylewamy na niego ostrożnie masę sernikową.Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez około 50 minut .Studzimy.

  2. Sos karmelowy:
    W małym garnku umieścić śmietankę ,masło i cukier.Mieszając podgrzewać do momentu ,aż cukier się rozpuści .Zagotować ,mieszać aż sos zgęstnieje ,trwa to dosłownie chwilkę.Odstawić do ostygnięcia,sos jeszcze zgęstnieje .

    Bita śmietana:
    Zimną śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywną masę.


    Sernik upieczony ,he,he i schłodzony wyjąć z lodówki i pokryć wierzch ubitą śmietaną.Polać karmelem i posypać solą morską ,delikatnie.
    Jeśli całego nie wykorzystamy od razu ,lepiej karmel i sól podać oddzielnie i polewać bezpośrednio przed podaniem.Ciasto przechowujemy w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń