Do góry

Desery Przepis na:

Sernik Wiedeński

Przepis dnia 2014-12-30
Sernik Wiedeński

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 600

Dodano:

Odsłon: 42102

Przepis pochodzi z książki "Domowe ciasta i desery" i od lat gości na naszym stole, robiła go moja mama teraz przyszła kolej na mnie :)

Składniki

  • 750g sera białego półtłustego
  • 8 jajek
  • 100g margaryny
  • 400g cukru pudru
  • 3-4 ugotowanych ziemniaków
  • płaska łyżką mąki tortowej
  • płaska łyżka manny
  • kilka kropel zapachu (u mnie waniliowy)
  • rodzynki (opcjonalnie)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ser zmiel razem z ziemniakami dwukrotnie (najpierw wkładaj kawałek sera, kawałek ziemniaka a gdy już zmieli się wszystko całą masę po trochu zmiel jeszcze raz). Żółtka utrzyj z połową ilości cukru pudru prawie do białości, dodaj margarynę (można użyć masła tylko miękkiego) i dalej ucieraj, teraz dodawaj po trochu masy serowej i dalej ucieraj aż uzyskasz w miarę gładką masę (mogą wystąpić grudki sera). Dodaj sparzone rodzynki i wymieszaj.

  2. W osobnym naczyniu ubij białka na sztywno pod koniec dodając resztę cukru pudru. Gdy wszystko już ubijesz posyp białka mąką i kaszą manną i powoli dodawaj do masy serowej delikatnie mieszając. Wymieszaj wszystko bardzo dokładnie.

    Dużą formę nasmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą. Wylej sernik do tortownicy i wstaw do piekarnika.

  3. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni z termoobiegiem i piecz sernik przez godzinę. Po tym czasie wyłącz piec i zostaw sernik w zamkniętym piekarniku, po około 30 min uchyl drzwiczki a po kolejnych 30 minutach możesz wyjąć już sernik z piekarnika.

    Wierzch sernika można polać polewą czekoladowa lub porobić takie paski z czekolady. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń