Do góry

Desery Przepis na:

Sernik wiedeński

Sernik wiedeński

Autor:

Przepisów i artykułów: 45 Ocena: 575

Dodano:

Odsłon: 2367

Przepyszny sernik. Szybki, prosty. Można dodać do niego rodzynki - ale to już rzecz gustu. Czasem robię go z polewą czekoladową.

Składniki

  • 1 kg sera ( u mnie zawsze Piątnica)
  • 5 jajek
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 g dobrego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W misie miksera ucieramy na jasną masę masło z cukrem i cukrem waniliowym. . Następnie wbijamy po 1 jajku ( cały czas ucierając). Gdy już dodamy jajka, przychodzi pora na twaróg - dodajemy go stopniowo dalej cały czas ucierając. Na sam koniec należy wmieszać ( już delikatnie ) obie mąki.

    Piekę w tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej tylko na spodzie papierem do pieczenia.
    włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i od razu zmniejszyć temperaturę do 155 stopni. Piec ok 80-90 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń