Do góry

Desery Przepis na:

sernik wiedeński...

Przepis dnia 2017-09-24
sernik wiedeński...

Autor:

Przepisów i artykułów: 470 Ocena: 15505

Dodano:

Odsłon: 30955

kolejny przepis na sernik wiedeński, a do wypróbowania mam jeszcze kilka. Sernik delikatny bardzo troszeczkę opadł, ale to nie szkodzi…

Składniki

  • 1 kg sera
  • 200g miękkiego masła
  • 10 jajek
  • 1 duży budyń śmietankowy
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • rodzynki
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do 230st. Białka ubić na sztywną pianę. Ser zmielić 2 razy.

  2. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, ucierając dodać miękkie masło i stopniowo dodawać ser. Następnie wsypać proszek budyniów, dodać esencję waniliową i rodzynki obtoczone wcześniej w mące. Do masy serowej dodać pianę i delikatnie już łyżką wszystko wymieszać.

  3. Całą masę przełożyć do tortownicy (24cm) wysmarowanej masłem bądź wyłożonej papierem do pieczenia. włożyć do mocno nagrzanego piekarnika i tak piec 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 170st i piec sernik około godziny.

  4. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i nie otwierając drzwiczek pozostawić sernik na 10 minut. Następnie uchylić i pozostawić sernik do przestygnięcia na kolejne 10 minut. Posypać cukrem pudrem bądź polukrować lukrem…

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 18 września 2017 Ulala, znów serniczek widzę ;)
To chyba ulubione ciacho, więc zawsze mnie coś przyciąga do takich przepisów.
6+ xD

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń