Do góry

Desery Przepis na:

Sernik wiedeński

Sernik wiedeński

Autor:

Przepisów i artykułów: 186 Ocena: 933

Dodano:

Odsłon: 9182

Sernik wiedeński to jeden z moich ulubionych serników. Jest niezwykle prosty i smaczny. Klasyczny sernik wiedeński pieczony jest bez spodu. Tym co wyróżnia ten przepis na tle innych serników to jego niezwykły smak oraz puszystość. Mój sernik wiedeński piekę z dodatkiem rodzynek, które tworzą niezwykle aromatyczne połączenie. Możecie jednak nie dodawać bakali do ciasta jeśli nie lubicie. Sernik wiedeński jest równie smaczny z dodatkami jak i bez.Przepis na ten niezwykle popularny i tradycyjny sernik jest przebojem w mojej rodzinnie, myślę, że i u was też tak będzie.

Składniki

1-2 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rodzynki zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy do napęcznienia na 15 minut. Cedzimy. Rodzynki posypujemy jedną łyżką mąki pszennej.
    Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy oba cukry. Miksujemy do momentu połączenia się składników. Dodajemy miękkie masło. Miksujemy całość do uzyskania gładkiego białego kremu. Dodajemy partiami ser. Miksujemy.
    Do masy dodajemy rodzynki. Mieszamy ręcznie. Do masy dodajemy budyń waniliowy oraz po łyżce mąki ziemniaczanej i pszennej. Całość mieszamy drewnianą łyżką.
    Białka ubijamy na sztywną pianę. Ostrożnie partiami dodajemy ubite białka do masy serowej.
    Tortownicę smarujemy masłem i podsypujemy bułką tarta. Do formy przelewamy masę serową. Pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku przez 60 – 70 minut w 180 stopniach. Studzimy przy uchylonych drzwiach przez 30 minut. Następnie studzimy poza piekarnikiem.
    Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W trakcie rozpuszczania czekolady dodajemy masło. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotową polewą zdobimy wystudzony sernik.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń