Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Sernik wiedeński z lukrem i truskawkami"
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 26
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 41
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 69
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10513
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 95
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 26
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 41
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 69
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10513
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 95
Składniki
Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym oraz szczyptą soli. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbij jajka. Do masy maślanej porcjami dodaj twaróg, a następnie kwaśną śmietanę oraz śmietanę kremówkę. Potem wsyp kaszkę, proszek budyniowy oraz proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj masę.
Tortownicę posmaruj tłuszczem. Spód i brzeg posyp kaszą manną. Do przygotowanej formy nałóż masę serową. Wierzch wygładź. Sernik wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz przez godzinę. Ew. na 15 minut przed końcem pieczenia przykryj ciasto kawałkiem pergaminu lub folii aluminiowej, aby wierzch sernika zbytnio się nie przyrumienił.
Cukier puder utrzyj z sokiem cytrynowym na gładki lukier. Truskawki umyj, osusz, usuń szypułki. Owoce pokrój na cząstki. Wystudzony sernik posmaruj lukrem. Na wierzchu ułóż truskawki. Jeśli chcesz, by owoce dłużej zachowały świeży wygląd, posmaruj je tężejącą galaretką albo konfiturą. Wcześniej ją pogrzej i przetrzyj przez sitko.
ok. 1 godziny i 35 minut. 1 porcja 270 kcal.Źródło: Tina