Do góry

Desery Przepis na:

Sernik wielkanocny „na bogato”

Sernik wielkanocny „na bogato”

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 531

Dodano:

Odsłon: 6783

Połączenie wszystkiego, co najlepsze i piękne kolory – po prostu wielkanocna rewelacja :)

Składniki

  • Składniki na sernik:
  • 0,6 kg twarogu (najlepiej nie z wiaderka, sernik będzie wtedy bardziej zwarty)
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 100 g masła
  • cukier waniliowy
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 0,25 l mleka
  • 3-4 paczki ciastek petite beurre (pakowanych po 10, polecam te grube i twarde)
  • trochę mleka lub np. soku pomarańczowego do maczania ciastek
  • Składniki na czekoladę:
  • 150 g śmietanki 30%
  • 110 g czekolady
  • 1 łyżka miodu
  • Dodatkowo:
  • 1 paczka (150g) biszkoptów (najlepiej bez cukru)
  • 1/3 szklanki soku pomarańczowego
  • 250 ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 galaretka pomarańczowa lub 0,5 truskawkowej i 0,5 pomarańczowej
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Sernik gotujemy w następujący sposób:
    Masło, cukier i cukier waniliowy wkładamy do garnka i rozpuszczamy.
    Twaróg mielimy, dodajemy jajka i wszystko razem mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowany twaróg dodajemy stopniowo do rozpuszczonego masła z cukrem cały czas gotując.
    Budyń rozprowadzamy w 0,25 l mleka i wlewamy do masy serowej. Mieszając czekamy aż wszystko się zagotuje i zgęstnieje. Dodajemy pokrojone migdały (lub płatki lub słupki) (mogą być orzechy lub co kto woli). Kończymy gotowanie, zestawiamy garnek z palnika.
    Do niewielkiej miseczki wlewamy trochę mleka lub soku pomarańczowego i maczamy po jednym ciastku.
    Ciastka układamy na dnie blachy (30cmx20cm) , jedno przy drugim (czasami trzeba ciastka dopasować i ułamać), następnie wylewamy gorącą jeszcze masę serową, a na nią ponownie układamy ciastka maczane w mleku.
    Ciasto zostawiamy do wystygnięcia.

  2. Na wystudzony sernik przygotowujemy czekoladę.
    Śmietankę zagotowujemy, zestawiamy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę i miód.
    Odstawiamy na chwilę, aż czekolada się rozpuści. Następnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
    Czekoladę wylewamy na sernik i odstawiamy do wystygnięcia.
    Na wystudzony sernik z czekoladą układam maczane w soku pomarańczowym biszkopty, jeden przy drugim.

  3. Żelatynę rozpuszczam w ¼ szklanki gorącej wody. Śmietanę ubijam, pod koniec ubijania dodaję żelatynę i jeszcze całość miksuję. Śmietanę wykładam na biszkopty i wstawiam do lodówki do zastygnięcia.

  4. Gęstniejącą galaretkę wylewam na schłodzoną bitą śmietanę.
    Wykorzystałam dwie różne galaretki i z truskawkowej zrobiłam ozdoby. Ułożyłam na śmietanie i dopiero wtedy zalałam jaśniejszą galaretką.
    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (27)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń