Do góry

Desery Przepis na:

Sernik wiśniowo-chałwowy

Sernik wiśniowo-chałwowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 93 Ocena: 985

Dodano:

Odsłon: 1210

Soczyste, cierpkie wiśnie, słodka chałwa i sernik - wg mnie jest to połączenie idealne. Sernik doskonały do wieczornej kawy, ale najlepiej smakuje podczas pikniku na działce:)

Składniki

  • Biszkopt
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kg sera w wiaderk - u mnie Piątnica
  • 4 jajka
  • szklanka cukru
  • wiśnie - około 30 sztuk
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 1 budyń wiśniowy bez cukru
  • 5 łyżek oleju
  • chałwa 100 gram waniliowa
  • Polewa
  • śmietanka 36 % - 200 gram
  • chałwa 200 gram - kakaowa
  • sezamki do dekoracji - 4 sztuki
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Upiec biszkopt.
    Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka na pianę, pod koniec dodawać cukier, łyżka po łyżce. Dodawać po 1 żółtku, wciąż ubijając. Na koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać szpatułką.
    Kwadratową blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i piec około 25 minut w 170 st. Biszkopt nie powinien być do końca upieczony, po 25 minutach należy go wyjąć i od razu wlać masę serową.

  2. Masa serowa:
    Żółtka ubić mikserem z cukrem na puszystą masę, dodać ser, olej i dalej miksować. Połowę masy serowej przełożyć do drugiej miski.
    Do 1 miski wsypać budyń śmietankowy i startą na tarce chałwę, do drugiej budyń wiśniowy i wydrylowane wiśnie, wymieszać.
    Ubić białka na sztywną pianę, podzielić na pół i wmieszać do każdej z mas. Na wyjęty z piekarnika biszkopt wlać najpierw masę wiśniową, a następnie masę śmietankowo-chałwową. Piec ok.60 minut w temp.180 st, następnie wyłączyć piekarnik i studzić przy uchylonych drzwiczkach znów około 60 minut.
    Polewa chałwowa:
    śmietankę i chałwę włożyć do garnka i mieszać/ rozcierać, aby uzyskać płynną polewę. Należy uważać, aby się polewa się nie przypaliła.
    Wystudzony sernik polać polewą chałwową, udekorować świeżymi wiśniami i pokruszonymi sezamkami. Sernik najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

SlodkoSlodka83 27 lipca Nie przepadam za chałwą,ale w serniku uwielbiam :-) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń