Do góry

Desery Przepis na:

Sernik Wiśniowy

Przepis dnia 2013-04-20
Sernik Wiśniowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 308

Dodano:

Odsłon: 47275

Sernik bardzo lekki z dodatkiem serka kremowego, kremówki, bez żelatyny z odrobiną soku z cytryny. Autorka proponuje użycie konfitury, ja trochę zmodyfikowałam przepis i użyłam mrożonych wiśni, według mnie smaczniej. Polecam idealny deser......

Składniki

  • ciastka digestive 125g
  • miękkie masło 75g
  • ser kremowy lub ser trzykrotnie zmielony ( np. philadelphia) 300g
  • cukier puder 60g
  • ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
  • sok z cytryny 2 łyżeczki
  • śmietana kremówka 36% 250ml
  • mrożonych wiśni 250g
  • drobny cukier 1/4 szklanki
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • woda 6-8 łyżek
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Forma do pieczenia: tortownica 20cm
    Ciastka pokruszyć (w malakserze lub wałkiem), wymieszać z masłem. Spód tortownicy i boki do ok.1 cm od dna wyłożyć masą ciasteczkową, wyrównać, docisnąć łyżką. Schłodzić w lodówce na czas przygotowania masy serowej.

  2. Do misy miksera włożyć ser, cukier, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy. Miksować mikserem na średnich obrotach aż masa będzie kremowa i jednolita. W osobnej misce lekko ubić śmietanę kremówkę. Do masy serowej dodać ubitą śmietaną kremówkę, delikatnie wymieszać. Gotową masę przełożyć do tortownicy, wyrównać. Schłodzić w lodówce do 3 godzin.

  3. Do garnuszka wsypać mrożone wiśnie, drobny cukier, dwie łyżki wody. Podgrzewać na małym ogniu do momentu aż wiśnie zaczną mięknąć. W szklance dokładnie połączyć mąkę ziemniaczaną z 2 łyżkami wody, wlać do garnuszka, bardzo dokładnie wymieszać. Zagotować. Gdy polewa będzie za gęsta (zbita) można dodać trochę wody. Ostudzić.

  4. Sernik przechowywujemy w lodówce. Przed podaniem kroimy sernik i dekorujemy przygotowaną polewą wiśniową. Smacznego:-).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

nikusiaaaa1984 30 kwietnia 2014 Przepyszny sernik!!Pozdrawiam serdecznie i czekam na dalsze inspiracje;-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 22 kwietnia 2013 Wygląda wspaniale i bardzo apetycznie. Zadziwiające, że trzyma kształt bez środka zagęszczającego, to chyba zasługa konkretnego sera. A Ty użyłaś właśnie serka philadelphia? Odpowiedzi: 2 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 20 kwietnia 2013 jeśli można wiedzieć, jakiego programu używasz do obróbki zdjęć?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

amira 20 kwietnia 2013 Wygląda apetycznie,muszę koniecznie spróbować

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mariola1903 20 kwietnia 2013 Dziękuje Wszystkim za pozytywne komentarze, sernik jest pyszny szczególnie z polewą, pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 19 kwietnia 2013 Słów mi brakło co rzadko się zdarza bo ten sernik wygląda niebiańsko zabieram do książki i punk dla ciebie:-)) Pozdrawiam

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetas197601 19 kwietnia 2013 wygląda obłędnie, bardzo ładnie się prezentuje Jakub ma rację, że aż ślinka cieknie mniam :)))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń