Do góry

Desery Przepis na:

Sernik wykwintny z polewą

Sernik wykwintny z polewą

Autor:

Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 393

Dodano:

Odsłon: 10527

Tak jak przepisu na drożdżowe ciasto tak i na sernik w końcu trafiłam przepis z blogu Moje przepisy fantastyczny .Puszysty i mokry zarazem delikatny mniam.Zdjęcie nie najlepsze bo walczyłam o ostatnie kawałki by tylko zrobić fotkę tak go wszyscy wcinali .Przepis który naprawdę warto zapisać.

Składniki

  • twaróg tłusty bądx półtłuty (nie wiaderko), 1,30 kg
  • drobny cukier najlepiej Królewski, 450 g
  • duże jajka (białka i żółtka osobno), 10 szt
  • kasza manna, 6 łyżek
  • budyń śmietankowy, 1 op. (40g)
  • śmietana kremówka 30%, 1 szkl.
  • laski wanili (wilgotne nie suche bądź ekstrakt lub pasta z wanili ewentualnie 1 op. cukru waniliowego), 2 laski (1 łyżeczka)
  • bakalie( jakie lubicie), 1/2-3/4 zkl.
  • 250 g masła
  • Polewa
  • cukier puder, 5 łyżek
  • kakao, 2 pełne łyżki
  • kwaśna śmietana, 5 łyżek
  • żelatyna, 1 i 1/2 łyżki
  • margaryna , 0,5 kostki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Twaróg mielimy ja się poświęciłam i zrobiłam to ,aż 3 razy masło ucieramy mikserem by było puszyste dodajemy twaróg i ucieramy by wszystko było dobrze rozdrobnione bez grudek.

  2. W osobnej misce ucieramy żółtka z cukrem do białości dodajemy do masy serowej i krótko miksujemy .Dodajemy resztę składników : kaszę mannę , budyń, wanilię (bądź ekstrakt, pastę cukier waniliowy).Dobrze wyrobić .

  3. Śmietanę kremówkę ubić ,tak samo w oddzielnej mice ubijamy białka na sztywną pianę.Do masy serowej delikatnie dodajemy ubitą kremówkę piane z białek i bakalie.

  4. Forma 23x35 wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przekłądamy masę serową i wyrównujemy. Pieczemy w temp. 170 C około 60 minut.Studzimy w lekko uchylonym piekarniku .

  5. Porady: Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę, sernik sprawdzamy po bokach patyczkiem czy jest upieczony środek powinien lekko drżeć ,ale z wierzchu być ścięty .Nie przedłużajmy czasu pieczenia .Ja by uniknąć pęknięć piekłam w temp. 150-160C.

  6. Polewa : Rozpuścić składniki (oprócz żelatyny). Gdy się podgrzeją dodać żelatynę namoczoną w 3 łyżkach wody . Ostudzoną wyłożyć na zimny sernik.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 19 marca 2013 Bardzo długo polowałam na dobry sernik , cieszę się ze podałaś ten przepis , ze składników wnioskuję ,że jest pyszny :))) duże 5. Pozdrawiam i zabieram do schowka

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

juti10 01 lutego 2013 Gdzie mi w przepisie umknęło 250g masła o temp. pokojowej Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń