Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z agrestem i bezą

Sernik z agrestem i bezą

Autor:

Przepisów i artykułów: 457 Ocena: 5936

Dodano:

Odsłon: 1558

Sernik na kruchym spodzie z kruszonką i bezą. Sernik zrobiłam z agrestem ale może być z innymi owocami.Sernik wyszedł pyszny, jeden z lepszych.

Składniki

  • CIASTO na blaszkę 30x40:
  • -300 g.masła -450 g. mąki -50 g. cukru
  • -7 żółtek(białka odłożyć do bezy) -3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA SEROWA:
  • -1250 g.sera śmietankowego Imperialu
  • -350 g. twarogu sernikowego -1 gęsta śmietana 18 %
  • -250 ml. -5 jajek -300 g. cukru -3 budynie cytrynowe
  • OWOCE: -ok.300 g. agrestu
  • BEZA:
  • -7 białek -1 szklanka cukru -1 cukier waniliowy
  • -1 budyń waniliowy -125 ml. oleju
  • DO OPRÓSZENIA: -cukier puder
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ciasto-Zmiksować żółtka z cukrem i masłem. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Rozdrobnić mikserem, odłożyć mniejszą połowę ciasta na posypkę. Tą większą część zagnieść i wylepić blaszkę 30x40. Blaszkę powinna być wyłożona papierem do pieczenia,oraz mieć wszystkie boki.

  2. masa serowa-Jajka zmiksować z cukrem. Dodać ser, śmietanę i zmiksować. Przesiać budynie i ponownie zmiksować. Wylać masę na surowe ciasto.

  3. owoce-Porozrzucać agrest po serze. Miałam mrożony.

  4. beza-Białka ubić ze szczyptą soli,potem z cukrem. Przesiać budyń,dodać olej i delikatnie wymieszać, potem wyłożyć na owoce.

  5. Kruszonkę porozrzucać na bezie.

  6. Piec ok.70 min. w 175 *C. Pod koniec przykryć papierem, jak za mocno brązowieje.

  7. Zimny sernik oprószyć cukrem pudrem. Kroić jak dobrze zastygnie, najlepiej na drugi dzień.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń