Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z Bardzo Małym Nakładem Pracy.

Sernik z Bardzo Małym Nakładem Pracy.

Autor:

Przepisów i artykułów: 288 Ocena: 3700

Dodano:

Odsłon: 1045

Kto nie lubi serników,jeszcze taki fajny puszysty i delikatny.

Składniki

  • Kruchy spód:
  • 1 szkl.mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 3 żółtka
  • pół kostki Kasi
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenie
  • Masa serowa:
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 0,5 litra śmietany 30 %
  • 8 jajek
  • 2 budynie śmietankowe
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • niepełna szkl.cukru
  • Polewa z połyskiem:
  • 0,5 kostki masła lub margaryny
  • 0,5 szkl.cukru pudru
  • 3-4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2-3 łyżki wrzątku
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Sernik ten można również zrobić bez spodu,lub na samych herbatnikach.
    Wyrobić ciasto z podanych składników i wstawić do lodówki na 30 min.(jeśli ciasto bardzo się klei dosypać trochę mąki.
    Piekarnik nagrzać do temp. 200 C,wyłożyć ciasto kruche na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,równo rozwałkować,i piec ok.15 min.w tym czasie przygotować masę serową.

  2. Do misy wrzucić ser,śmietanę,proszek budyniowy i żółtka,oraz proszek do pieczenia,wszystko krótko zmiksować tylko do połączenia się wszystkich składników.
    W oddzielnym naczyniu ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę,dodawać po łyżce cukru,gdy piana będzie sztywna i lśniąca przełożyć ją do masy serowej i delikatnie wymieszać szpatułką.
    Piec w nagrzanym piekarniku do 175 C przez 1,5 godz.
    Blacha najlepiej 24x36 cm ponieważ sernik bardzo rośnie:-)
    Po upieczeniu nie wyjmujemy od razu,tylko uchylamy drzwiczki piekarnika i czekamy 15-30 min.po tym czasie wyjmujemy sernik na blat.

    Sernik w trakcie pieczenia przykrywam folią aluminiową,żeby się nie spalił.

    Żelatynę zalewamy wrzątkiem,masło kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do rondelka na mały ogień,gdy masło się rozpuści wsypujemy cukier puder przesiany przez sitko,mieszamy do rozpuszczenia,następnie zdejmujemy z ognia i wsypujemy kakao oraz wrzucamy żelatynę i mieszamy energicznie,pozostawiamy chwilę do przestygnięcia,następnie smarujemy górę sernika,jest to polewa idealna,pięknie lśni,nie kruszy się przy krojeniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń