Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z białkiem

Sernik z białkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 344 Ocena: 3932

Dodano:

Odsłon: 163

Prosty sernik na kruchym spodzie z bezą. Tego typu sernik może dłużej przetrzymać niż z owocami.

Składniki

  • CIASTO:
  • -150 g. masła -150 g. cukru -2 jajka
  • -1 cukier waniliowy -300 g. mąki -2 łyżeczki proszku do piecz.
  • MASA SEROWA:
  • -1 kg. sera śmietankowego -2 jajka -4 żółtka (białka odłożyć do bezy)
  • -150 g. cukru -2 cukry waniliowe -2 białe budynie
  • -3 szklanki mleka (1 zastąpiłam śmietanką 30%) -1/2 szklanki oleju
  • BEZA:
  • -4 białka -1 szklanka cukru -szczypta soli
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ciasto- Jajka zmiksować z cukrem i masłem. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i zmiksować. Rozsmarować na blaszkę 25x42 wyłożoną papierem do pieczenia.

  2. masa serowa- Jajka zmiksować z cukrem. Dodać ser i zmiksować. Budynie wymieszać z odrobiną mleka.Potem można dolać resztę mleka. i powoli dolewać do sera i miksować na niskich obrotach miksera. Na koniec dolać olej i wymieszać. Wylać na surowe ciasto.

    Piec na złoto ok.50 min. w 175*.

  3. beza- Białka ubić ze szczyptą soli, potem z cukrem. Rozsmarować na gorącym serniku.

  4. Podpiec jeszcze 10-15 min.
    Można oprószyć cukrem pudrem, albo polać lukrem cytrynowym "za nitką". Kroić na następny dzień.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń