Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z borówkami i polewą z białej czekolady

Sernik z borówkami i polewą z białej czekolady

Autor:

Przepisów i artykułów: 257 Ocena: 5514

Dodano:

Odsłon: 401

Uwielbiam serniki i ciągle próbuję nowe przepisy,tym razem miałam duża ilość borówek i chciałam je wykorzystać -zrobiłam sernik przepyszny i błyskawiczne do przygotowania.Wyszedł bardzo kremowy i delikatny,pyszne boróweczki , spód z ciastek hitów czekoladowy i polewa z białej czekolady sprawiły ,że był to najszybciej zrobiony ale i najszybciej zjedzony sernik jaki robiłam-polecam gorąco do kawki.....

Składniki

  • forma o śr. 23cm ,Spód:
  • 200g markiz kakowych (ja użyłam ciastek Hit z kremem czekoladowym)
  • 40g masła
  • Masa serowa:
  • 800g sera
  • 1szkl cukru pudru
  • 1 budyń waniliowy (proszek - 40g)
  • 50g miękkiego masła
  • 3 jajka
  • Dodatkowo:
  • 250g borówek amerykańskich
  • tabliczka białej czekolady
  • 2 łyżki śmietanki 30%
5-6 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Spód:
    Ciastka przepołowić na pół i umieścić w malakserze, dodać masło i zmiksować wszystko na proszek.
    Wysypać go na dno tortownicy (jeżeli używacie takiej tradycyjnej, to najpierw wyłóżcie papierem do pieczenia, moja ma szklane dno i nie używam do niej już nic), docisnąć do spodu i boków i wsadzić do lodówki.
    Masa serowa:
    W misie miksera umieścić ser i na małych obrotach lekko go zmiksować w celu napowietrzenia. Po kolei dodawać cukier puder i budyń. Później dodać masło i zmiksować na gładką masę. Na końcu dodawać po jednym jajku. Gotową masę wylać na schłodzony spód i obsypać borówkami.
    Piec w 175 st przez 50 min (grzałka góra-dół)

  2. Po upieczeniu studzić najpierw w uchylonym piekarniku, później dopiero wyciągnąć.Białą czekoladę posiekać do miseczki,dodać śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali.Rozpuszczoną czekoladą polewamy nasz sernik. Gdy sernik będzie już chłodny, wsadzić do lodówki na minimum 4 godziny. Ja swoje serniki zawsze schładzam całą noc

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń