Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z Brzoskwiniami na Ciemnym Cieście.

Sernik z Brzoskwiniami na Ciemnym Cieście.

Autor:

Przepisów i artykułów: 307 Ocena: 4093

Dodano:

Odsłon: 8512

Dawno nie piekłam sernika,sernik otulony kakaowym ciastem z dodatkiem brzoskwiń jest bardzo smaczny.

Składniki

  • Blaszka 25x36 cm
  • Ciasto:
  • 2,5 szkl.mąki pszennej
  • pół szkl.cukru kryształu
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek śmietany
  • 1 żółtko
  • 250 g masła lub margaryny
  • Masa Serowa:
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 1 szkl.cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 6 jajek
  • 200 g serka homogenizowanego
  • 200 g kwaśnej śmietany 18 %
  • 2 budynie waniliowe po 40 g
  • 70 g masła lub margaryny
  • Dodatkowo:
  • 7 brzoskwiń
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagnieść ciasto,

  2. podzielić je na 2 części,zawinąć w folię i wrzucić do zamrażalnika na 30-45 min.tak,aby można było je swobodnie zetrzeć na tarce.
    Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ścieramy na tarce pierwszą część ciasta,uklepujemy palcami i wstawiamy do piekarnika na 15-20 min.pieczemy w temp.180 C,pozostawiamy do przestygnięcia.
    Składniki na masę serową powinny być w temp.pokojowej.
    Masło roztopić w mikrofali i odstawić do przestygnięcia.
    Brzoskwinie,umyć,obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki.

  3. Jajka wrzucić do misy miksera wraz z cukrami i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru,cały czas miksując dodawać twaróg,serek homo,oraz śmietanę,wsypać proszek budyniowy,wlać letnie rozpuszczone masło,całość krótko zmiksować

  4. i wylać na przestudzone ciasto,na wierzch wyłożyć kawałki brzoskwiń,

  5. na brzoskwinie zetrzeć pozostałą część ciasta i wstawić do piekarnika,piec w temp.180 C ok.1 godz.
    Upieczony sernik pozostawić do przestygnięcia w uchylonym piekarniku.



Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (17)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń