Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z brzoskwiniami pod wiśniową pierzynką

Sernik z brzoskwiniami pod wiśniową pierzynką

Autor:

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 424

Dodano:

Odsłon: 18273

Delikatny sernik z brzoskwiniami

Składniki

  • CIASTO:
  • mąka pszenna tortowa, 3 szklanki
  • proszek d pieczenia, 2 łyżeczki
  • sól, szczypta
  • cukier puder, 3 lyżki
  • masło, 1 kostka
  • żółtka, 5
  • MASA SEROWA:
  • ser mielony, wiaderko
  • cukier, 1,5 szklanki
  • budyń waniliowy, 1 opakowanie
  • Margaryna KASIA, 1 kostka
  • jajka, 2 sztuki
  • cukier waniliowy, 1 sztuka
  • Pianka
  • białka, 5
  • cukier., 3/4 szklanki
  • kisiel wiśnowy, 1 opakowanie
  • DODATKOWO:
  • brzoskwinie, duża puszka
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewam do miski, mieszam z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem pudrem. Masło kroję w kostkę, dodaję do suchych składników i siekam nożem lub rozcieram palcami na małe kawałeczki. Dodaje żółtka i szybko zagniatam ciasto. Dzielę na dwie nierówne części. Mniejszy kawałek owijam w folię i chowam do zamrażarki, większą częścią ciasta wylepiam prostokątną blachę o wymiarach 24x32 cm i wstawiam do lodówki.

  2. Brzoskwinie odsączam na sicie, kroję na ćwiartki lub mniejsze części.

  3. MASA SEROWA: Wszystkie składniki na masę serową dokładnie zmiksować (ja to robie w mikserze).

  4. PIANKA; Białka ubić na sztywną pianę, stopnowo dodając cukier dalej ubijając. Dodać kisiel wiśniowy i delikatnie wymieszać.

  5. Na formę z wylepionym ciastem wlewamy masę serową, następnie dajemy pokrojone brzoskwinie, ubitą piankę i na koniec trzemy zamrożoną część ciasta.

  6. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez około godzinę. Wyciągamy i pozostawiamy do wystygnięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

violast11 25 stycznia 2012 Cieszę się ogromnie, że serniczek smakuje:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Joanna-J53 04 stycznia 2012 Sernik REWELACJA. Piekłam już dwa razy. Jest super. Szybko się robi i wszystkim smakuje. Na stałe zagościł w moim menu.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Majeczka1988 03 listopada 2011 wygląda zachęcająco :) Violu, czy boki formy też należy wylepić ciastem czy tylko spód?

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń