Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z brzoswkiniami

Sernik z brzoswkiniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 86 Ocena: 954

Dodano:

Odsłon: 548

Lekki, wilgotny, cudowny w smaku - jednym słowem idealny. Świetnie sprawdzi się do filiżanki popołudniowej kawy jak również na świąteczny stół.

Składniki

  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 250 g masła
  • 5 łyżek cukru
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 125 g masła
  • 3 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 puszki brzoskwiń w syropie (po 400g)
  • Piana:
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • cukier puder do oprószenia
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy proszek do pieczenia oraz masło. Wszystko siekamy nożem aż składniki nieco się połączą. Dodajemy żółtka i zagniatamy gładkie ciasto. Całość dzielimy na 2 części (2/3 i 1/3). Schładzamy przez ok 30 minut.

    Blaszkę o wymiarach 25×36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy większą część ciasta. Równo wyklejamy i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175º i zapiekamy ok 15 min.

  2. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodajemy jajka i całość dokładnie miksujemy. Nie przerywając ucierania dodajemy stopniowo twaróg oraz mąkę ziemniaczaną.

    Brzoskwinie odsączamy z syropu. Kroimy na 4 części.

    Na podpieczone ciasto wykładamy masę serową a następnie rozkładamy cząstki brzoskwiń.

  3. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier – ucieramy do powstania gęstej, lśniącej piany. Gotową wykładamy na brzoskwinie. Wyrównujemy. UWAGA!!!! Pianę ubijamy bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto. Na wierzch na tarce o grubych oczkach ścieramy pozostałą część ciasta.

    Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175°. Pieczemy 60 minut. Upieczone ciasto pozostawiamy na ok 15 minut w zamkniętym piekarniku, następnie uchylamy lekko drzwiczki i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

    Zimne ciasto posypujemy obficie cukrem pudrem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń