Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Sernik z chałwą"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 167
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 408
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 446
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 167
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 408
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 446
Składniki
Najpierw robię spód. Z podanych składników zagniatam ciasto. Wałkuję je i rozkładam na dnie tortownicy. Nakłuwam ciasto widelcem. Zapiekam.
Białka oddzielam od żółtek. W malakserze ucieram masło z cukrami, dodaję żółtka, miksuję na gładką masę. Następnie dodaję ser i dalej miksuję. Gdy masa zrobi się puszysta, dodaję mąkę połączoną z budyniem. Mieszam. W drugiej misce ubijam białka na puszystą pianę. Delikatnie łączę ją z masą serową.
Chałwę kroję w kostkę (o bokach ok. 1-1,5 cm). Masę serową wylewam warstwami na ciemne ciasto. Na każdej rozkładam kostki chałwy. Sernik wstawiam do piekarnika (temp. 180°C) i piekę ok. godz. Studzę go. Żelatynę rozpuszczam w 2-3 łyżkach przegotowanej wody. Śmietankę podgrzewam. Dodaję do niej pokruszoną chałwę.
Całość podgrzewam, stale mieszając, aż chałwa się rozpuści. Pod koniec wlewam żelatynę, delikatnie mieszam i zdejmuję z ognia. Przestudzoną polewę rozprowadzam na serniku. Wierzch dekoruję wiórkami czekoladowymi. Sernik wstawiam do lodówki, by polewa zastygła.Źródło: Kobieta i życie