Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z ciasteczkami Oreo, czyli Oreo czizkejk

Sernik z ciasteczkami Oreo, czyli Oreo czizkejk

Autor:

Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 1878

Dodano:

Odsłon: 4669

Jestem wielbicielką ciasteczek Oreo! Wyjadam je w hurtowych ilościach i wielu postaciach. Ich smak jest bardzo uniwersalny i doskonale sprawdzają się jako dodatek do najróżniejszych wypieków. Pasują właściwie do każdego rodzaju kremów, dżemów i owoców. Nie zasładzają także całości. Połączenie sernikowej masy, kruchego ciasta i Oreo wprost wyciska mi cukiernicze łzy z oczu!

Składniki

  • spód:
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • ¼ szklanki cukru
  • 125g masła
  • 1 jajko
  • masa serowa:
  • 750g tłustego twarogu
  • ½ szklanki cukru
  • 400g śmietany 30%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • dodatkowo:
  • duża paczka ciastek Oreo (16 sztuk)
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. TORTOWNICA
    Przygotowujemy tortownicę z odpinaną obręczą o średnicy 25cm. Dno wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Nadmiar odcinamy.

  2. SPÓD
    Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajko i gdy składniki się połączą, dosypujemy mąkę. Miksujemy przez chwilę, a następnie szybko zagniatamy ciasto. Gdy jest już zwarte i jednolite, owijamy je folią spożywczą i chowamy na ok 15-20 minut do lodówki, aby się schłodziło. Po tym czasie wyciągamy i wylepiamy nim dno tortownicy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok7-8 minut.

  3. MASA SEROWA
    Uwaga! Wszystkie składniki na sernik powinny mieć temperaturę pokojową (z wyjątkiem śmietany, ta ma być zimna, gdyż będziemy ją ubijać), w związku z czym wyciągamy je co najmniej 2 godziny przed planowanym pieczeniem z lodówki.
    Twaróg mielimy w maszynce trzykrotnie.
    Po zmieleniu ustawiamy piekarnik na 180 stopni (grzałka góra-dół).
    Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Do osobnej michy wrzucamy ser. Dodajemy cukier i miksujemy mikserem na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników. Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy do połączenia się składników, cały czas na małych obrotach. (W przypadku sernika "nadgorliwość gorsza od faszyzmu" - im dłużej i bardziej zaciekle miksujemy, tym bardziej napowietrzamy sernik, który z związku z tym będzie rósł w piekarniku, jak szalony, a następnie opadnie i popęka. Podkreślam zatem - wszystkie składniki miksujemy na wolnych obrotach, tylko do połączenia). Teraz dodajemy ubitą śmietanę i jeszcze raz miksujemy. Na koniec dorzucamy łyżkę mąki i łyżeczkę proszku do pieczenia, miksujemy. Masa serowa jest już gotowa.

  4. PIECZENIE
    Podpieczony spód posypujemy dosyć drobno rozkruszonymi w dłoniach 4 ciasteczkami Oreo. Na to wykładamy połowę masy serowej i wtykamy w nią kolejne 4 ciasteczka, tym razem jednak połamane na ćwiartki. Wylewamy resztę masy serowej i wyrównujemy wierzch. Pozostałe ciasteczka łamiemy na ćwiartki i połówki i wtykamy fikuśnie tak, by wystawały nad powierzchnię sernika. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Nie maltretujemy sernika w trakcie, nie zaglądamy, nie otwieramy drzwiczek, nie dziubiemy itp. Ustawiamy przypominajkę i zajmujemy się sobą.

  5. STUDZENIE
    Po upieczeniu wyłączamy grzałkę i zostawiamy sernik jeszcze na 15 minut w zamkniętym piekarniku. Po tym czasie stopniowo uchylamy drzwiczki i studzimy sernik w takiej jamie przez ok 1 - 1,5 godziny. Następnie wyjmujemy i całkowicie studzimy w temperaturze pokojowej. Warto pomęczyć się z tymi procesami studzenia - dzięki temu sernik będzie prosty jak stół! (Mój i tak trochę opadł :) )
    Gdy sernik będzie już chłodny, wstawiamy go do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
    Następnego dnia sernik dumnie wyciągamy z lodówki, obkrajamy nożem, usuwamy obręcz i dno tortownicy oraz papier (wbrew pozorom odchodzi pięknie), a następnie przekładamy na paterę.
    Pamiętajmy, że sernik wyjmujemy z lodówki na godzinę przed podaniem i kroimy ostrym nożem, maczanym we wrzątku i wycieranym do sucha ściereczką. Dzięki temu sernik zachowa piękny, robiący wrażenie profil.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń