Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Sernik z cytrynową nutą"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 44
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 116
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 34
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 44
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 116
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 34
Składniki
Do miski wsyp galaretkę, dodaj 200 ml wrzącej wody, mieszaj tak długo, aż galaretka się rozpuści. Wlej do prostokątnego pojemnika, odstaw, by galaretka stężała. Cytrynę wyszoruj i sparz. Zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok. Żelatynę zalej kilkoma łyżkami wrzącej wody, mieszaj aż się rozpuści.
Do miski wlej dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę, dodaj serek mascarpone, mikserem ubij na sztywny krem, pod koniec powoli dosypując cukier. Następnie, wciąż miksując na jak najniższych obrotach, łyżka po łyżce dodawaj twaróg a potem skórkę oraz sok z cytryny. Na koniec dodaj rozpuszczoną letnią żelatynę i miksuj, aż dokładnie się połączą.
Podłużną foremkę (półokrągłą lub keksówkę) wyłóż folią spożywczą lub aluminiową. Na dno wylej 1 masy serowej. Na środku masy ułóż paski galaretki cytrynowej i delikatnie zalej pozostałą masą serową. Na wierzchu rozłóż biszkopty. Foremkę wstaw do lodówki, by masa dobrze stężała. Tuż przed podaniem wyjmij z foremki. Wierzch oprósz kakao lub startą na drobnej tarce czekoladą.
40 minut Porcja: 380 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie