Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z czereśniami

Sernik z czereśniami

Autor: zewaewa

Przepisów i artykułów: 49 Ocena: 128

Dodano: 13.06.2018

Odsłon: 257

Sezon na czereśnie otwarty, czas więc na smakołyki z nimi.

Składniki

  • 4 jajka ( rozmiar M )
  • 500 g serka twarogowego waniliowego w wiaderku
  • 300 g jogurtu naturalnego gęstego
  • 1 budyń waniliowy ( 40 g )
  • 1/2 szk cukru
  • herbatniki typu petitiki
  • cukier puder do posypania
  • 350 g czereśni + kilka do dekoracji
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować masłem lub margaryną. Czereśnie umyć, wydrylować i oprószyć mąką. Jajka wybić do miski, dodać cukier i ubić aż się cukier rozpuści. Następnie dodać ser, budyń i jogurt i dokładnie wymieszać masę. Gotową masę wylać na ciastka a potem rozłożyć czereśnie. Do blachy z wyposażenia kuchenki wstawić inną a w nią wstawić tortownicę z masą sernikową. Do blachy z piekarnika wlać wodę ( sernik będzie się piekł w kąpieli wodnej ). Wszystko wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut a potem zmniejszyć temperaturę i piec dalsze 30 minut. Gdy sernik się upiecze wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki i sernik zostawić do wystudzenia. Zimny sernik wyjąć z formy na talerz i wstawić do lodówki na kilka godzin. Sernik przed krojeniem oprószyć cukrem pudrem i udekorować odłożonymi czereśniami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń