Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z delicjami

Sernik z delicjami

Autor: listek

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 1419

Dodano: 08.06.2011

Odsłon: 34145

Wykwintne ciasto, a przy tym łatwe w wykonaniu.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Białka ubić z połową cukru, żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Obie masy łączymy , dodajemy mąkę z proszkiem, dosypujemy kakao. Ciasto wylać na blachę (25x37) wyłożoną papierem. Piec ok. 30 min w 180 stopniach.

  2. Ser zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Śmietanę ubić i dodać do masy serowej. Dodać namoczoną wcześniej i rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę.

  3. Biszkopt nasączyć wg uznania( u mnie była woda z alkoholem), posmarować dość grubo dżemem. Połowę masy serowej wylać na ciasto, ułożyć delicje i na to wylać pozostały ser.

  4. Ciasto posypać czekoladą lub jak zastygnie polać polewą. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grin-porsze 20 kwietnia 2014 Upiekłam właśnie na święta i po prostu- PYCHA! rozpływa się w ustach- każdemu wątpiącemu i niezdecydowanemu polecam, polecam, polecam:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Afrulu 11 lutego 2012 Listeczku wybacz...powinno byc ,,ktoś zerżnął od Ciebie"A ciasto pycha :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

listek 11 lutego 2012 Afrulu, nie mam innego profilu więc pewnie ktoś skopiował moje zdjęcie. A przepis ten dostałam od pewnej starszej pani ze wsi, która nie ma nawet komputra, więc ktoś po prostu poszedł na łatwiznę. Cieszę się,że ciasto smakowało i dziękuję wszystkim za miłe opinie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Afrulu 11 lutego 2012 Właśnie skończyliśmy ten sernik,ale przepis na niego i identyczne zdjęcie znalazłam gdzieś indziej...jakie było moje zdziwienie gdy tutaj zamieszczone zostało to samo zdjęcie i przepis.Ktoś zerżnął Ciebie czy może masz jeszcze inny profil?Niezależnie od tego sernik jest W S P A N I A Ł Y.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rodzinka500 07 listopada 2011 ALE CIACHO! akurat mam w rodzinie uroczystość , trzeba go wypróbować ,,,dodaje do ulubionych

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

olcia35 28 sierpnia 2011 Daje 5:) Ciasto pyszniutkie, szybkie w wykonaniu i bardzo smaczne:) Polecam wszystkim!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kurka_domowa 12 czerwca 2011 Udało się :) Zrobiłam ten sernik i wyszedł doskonały (prawie, bo za mało chyba żelatyny dałam), ale w smaku "niebo w gębie" - to komentarz małżonka mojego. Wybrednemu w ciastach młodszemu synowi też zasmakował. Na późne jutrzejsze popołudnie zapowiedziałam się na kawę z tym właśnie ciastem i muszę chyba kłódkę na lodówkę założyć;) Dzięki za przepis - na pewno na stałe u nas zagości. Ja od siebie dałabym jeszcze rodzynki do tej serowej masy, ale cała trójka moich facetów mówi rodzynkom "NIE", więc zostanie tak jak jest u Ciebie. Pozdrawiam serdecznie i piąteczka ode mnie :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kurka_domowa 09 czerwca 2011 Dzięki listek za radę i proszę o jeszcze jedną. Nie za bardzo mam wyobrażenie o tym jakiej konsystencji będzie ta masa serowa i stąd moje pytanie - czy wylewasz ją od razu na biszkopt, czy czekasz aż żelatyna zacznie "działać"? Chodzi mi o to, czy jak ją za szybko na biszkopt przełożę to nie wsiąknie w niego?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

listek 09 czerwca 2011 Kurka_domowa -wydaje mi się, że dobrze by było gdyby nasączenie było w smaku zbliżone do dżemu jakim będziesz smarować ciasto, tutaj np sok z czarnej porzeczki- ale to kwestia własnego smaku. Tylko uważaj nasączając sokiem aby ciasto nie było za słodkie, może trochę rozcieńcz go wodą. Pozdrawiam i życzę powodzenia!!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kurka_domowa 08 czerwca 2011 Fajnie wygląda, chciałabym zrobić na niedzielę, ale w związku z tym, że w pieczeniu ciast laikiem zupełnym jestem mam jedno pytanie - czy biszkopt można nasączyć np. sokiem pomarańczowym?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń