Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z delicjami

Sernik z delicjami

Autor: irma

Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 6477

Dodano: 03.04.2013

Odsłon: 27208

Łatwy w wykonaniu, prawie bez pieczenia i bardzo smaczny. Polecam.

Składniki

  • BISZKOPT: 5 jaj
  • 1 szkl. mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • MASA SEROWA:
  • 1 kg. zmielonego półtłustego sera
  • 30 dkg. cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1/2l śmietany 36%
  • 4 łyżki żelatyny
  • słoiczek dżemu morelowego
  • 2 op. delicji o smaku morelowym
  • polewa czekoladowa
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i po jednym żółtku, miksować na puszystą masę, następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st.C i piec ok 25 minut. Wystudzić. Blacha 25x40.

  2. Żelatynę rozpuścić w 50ml ciepłej wody.

  3. Ser zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym.Śmietanę ubić i dodać do masy serowej, wymieszać, wlać żelatynę i wszystko dokładnie zmiksować.

  4. Na biszkopcie rozsmarować dżem, wyłożyć na niego połowę masy serowej, poukładać delicje i na delicje wyłożyć drugą część masy serowej. Polać polewą i wstawić w chłodne miejsce na ok. godzinę. SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (22)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

irma 17 sierpnia 2013 Aneto, żelatyna lubi płatać figle, ale mam pytanie , czy ser był zmielony i zmiksowany na gładką masę? Jeśli tak, to pomyślałam czytając Twoją wypowiedź, że żelatyna mogła być za ciepła,ja daje letnią, tym bardziej, że ser jest ze śmietaną, która łatwo ulega zwarzeniu. Poza tym ważne jest, aby żelatynę rozprowadzać energicznym ruchem ,właśnie dlatego, aby nie porobiły się grudki.
Mam nadzieję, że pomogłam i cieszę się, że ciasto przypadło Ci do gustu. Życzę powodzenia przy następnym serniku. Pozdrawiam. :)
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

aneta_773 17 sierpnia 2013 Witam.
Mam takie malutkie pytanko. Otóż upiekłam to ciasto wczoraj, wszystko poszło jak po maśle ale w momencie kiedy dodałam żelatynę rozpuszczona w wodzie do masy zrobiły się kluchy. Nie wiem co się stało bo nie pierwszy raz robiłam takie cuda z żelatyną. Czy na tę ilość żelatyny była za mała ilość wody czy powinnam dłużej to jeszcze miksować a może żelatyna była zbyt ciepła choć nie sądzę. Proszę o jakieś cenne wskazówki bo ciasto wyszło wyśmienite tylko z małymi przeszkodami:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 05 kwietnia 2013 Dzięki i również miłego dnia dla Was, kobietki.:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madera 05 kwietnia 2013 Renka faktycznie Irma zawsze szczegółowo każdemu odpisze:-))) Bardzo to miłe miłego dnia Irmo:-))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 04 kwietnia 2013 I to proszę Was cała Irma, wszystkim szczegółowo po odpowiadała- dziękuję Ci za to Irmo -)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 04 kwietnia 2013 Capri, filiżanki dostałam od mojej babci ok. 20 lat temu i zostały jako pamiątka po niej. :)
WZ-tek to bardzo miłe, że podobają Ci się przepisy w moim wykonaniu i dziękuję za wysoką notę :)
Maderko dziękuję i życzę również miłego dnia. :)
Reniu nie ma problemu z pokrojeniem sernika, tylko trzymaj go w chłodnym miejscu.:)
Sławku ciasto nie jest skomplikowane, a od czegoś trzeba zacząć i nie zrażaj się jeśli coś nie wyjdzie. Ten sernik na pewno Ci się uda. :)
Wszystkim bardzo serdecznie dziękuję za miłe komentarze i polecam to ciasto, bo naprawdę jest pyszne i nie wymaga dużych umiejętności. Pozdrawiam Was bardzo wiosennie.:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

slawomir81 04 kwietnia 2013 postaram sie zrobic w sobote.U mnie z pieczeniem jestem na bakier ale moze sie uda.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 04 kwietnia 2013 Serniczek wygląda przecudnie.Irmo czy dobrze się kroi?bo już mam ochotę go zrobić ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madera 04 kwietnia 2013 Po ciężkim dniu wczorajszym wreszcie usiadłam a moim piwnym oczom ukazało się to jakże smaczne ciasto:-))) Nacieszyłam oczy zabieram do ulubionych zostawiam okrąglutką szóstkę i życzę udanego dnia dzisiejszego:-)))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń