Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z dodatkiem jogurtu

Sernik z dodatkiem jogurtu

Autor:

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 1059

Dodano:

Odsłon: 274

Kiedyś będąc w restauracji jadłam przepyszny sernik. Długo nie mogłam odtworzyć jego smaku. Metodą prób i błędów w końcu mi się udało. Przedstawiam wam przepis na idealny sernik z kruszonką. Sernik idealnie równy i bardzo delikatny.

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • 1½ szklanki mąki krupczatki, ½ szklanki cukru, 1 żółtko, 125g margaryny, 2 łyżki gęstej śmietany 18%, 1 łyżeczka proszku do piec
  • Składniki na masę serową:
  • 800g twarogu, 2x400g jogurtu greckiego 1 szklanka cukru, 2 cukry waniliowe, 4 jaja, 2 opakowania budyniu,
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto posiekać nożem do uzyskania kruszonki. Schłodzić przez 1 godz.

    Twaróg wraz z cukrami i jogurtami umieścić w malakserze i dokładnie zblendować na gładką, jednolitą masę. Przelać do misy miksera, dodać 4 całe jaja. Miksować na najwolniejszych obrotach. Następnie dodajemy dwa budynie i dalej bardzo delikatnie ucieramy, tak, aby nie napowietrzyć masy.

    Dno blaszki (25x25cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać na to 2/3 kruszonki. Zapiec w 180oC na złoty kolor. Na to wyłożyć masę serową i posypać pozostałą częścią kruszonki.
    Piec ok. 60 min w 160oC. Studzić w uchylonym piekarniku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń