Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z dynią bez glutenu i bez tłuszczu

Sernik z dynią bez glutenu i bez tłuszczu

Autor:

Przepisów i artykułów: 489 Ocena: 6116

Dodano:

Odsłon: 24147

smaczny :)

Składniki

  • 20 cukierków z dyni rozpuściłam w niewielkiej ilości wody
  • 5 jaj, 1/2 szklanki mąki kartoflanej
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • nasionka z pięciu ziarenek kardamonu
  • 1 kg sera( z wiaderka najlepiej )
  • Starta skórka z połowy cytryny
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie;
    Ser, mąkę kartoflaną, masę z połowy rozpuszczonych cukierków miksujemy.
    Dodajemy stopniowo po jajku. Na koniec dodajemy cukier, nasionka kardamonu.
    Dno tortownicy smarujemy margaryną i posypujemy mąką.
    Boki wykładamy papierem do pieczenia.
    Wylewamy masę serową.
    Piekłam 1 godzinę w 160* z termoobiegiem i grzanie ustawiłam od dołu.
    Po upieczeniu studziłam na kratce i posmarowałam reszta masy dyniowej.

  2. Masę dyniową można zastąpić ugotowaną zmiksowaną i odparowaną dynią w ilości jednej szklanki. Jednak należy pamiętać, aby dać więcej cukru i łyżeczkę cynamonu.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń