Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z Jabłkami.

Sernik z Jabłkami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 287 Ocena: 3698

Dodano:

Odsłon: 420

Powiem szczerze zaskoczyło mnie to połączenie,a lubię jedno i drugie;-)Świetny sernik,masa serowa poezja w połączeniu z jabłkami, rozpływa się w ustach...jest to sernik dla prawdziwych łasuchów, wypatrzyłam go już dawno na Moje Wypieki.

Składniki

  • Blaszka 25x36 cm
  • Ciasto:
  • 1,5 szkl.mąki pszennej
  • 0,5 szkl.cukru pudru
  • pół kostki Kasi
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa Serowa:
  • 1 kg twarogu zmielonego(u mnie wiaderko President)
  • 250 ml kwaśnej smietany 18 %
  • 120 g Kasi
  • 1,5 szkl.drobnego cukru do wypieków
  • 4 jajka
  • 2 budynie śmietankowe Dr.Oedker
  • cukier waniliowy duża paczka
  • szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • 900 g jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od jabłek obrać usunąć gniazda nasienne,pokroić w kostkę,i z odrobiną wody próżyć na patelni przez chwilę,dodać 1 łyżeczkę cynamonu,wszystko wymieszać i pozostawić do wystygnięcia,można też obrane jabłka zetrzeć tylko na tarce i wyłożyć później na podpieczony spód,lub dla leniwych kupić gotowe już w słoiku,takie jak na szarlotkę np.

    Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temp.pokojowej.

    Składniki na spód,mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sitko,dodajemy pozostałe składniki,siekamy nożem i szybko zagniatamy,ciasto wrzucamy do lodówki na ok. godz.ja włożyłam do zamrażalnika na pół godz.żeby było szybciej.
    Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na prostokąt i wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190 C na 15-18 min.do zezłocenia.

  2. Gdy nasz spód się pieczę zabieramy się za przygotowanie masy serowej,masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę,cały czas miksując dodawać po jednym zółtku,wlać kwaśną śmietanę i zmiksować do połączenia,następnie dodawać po jednej łyżce twarogu,dodać przesiany proszek budyniowy,wszystko zmiksować.
    Ubić białka 2 które zostały od ciasta i 4 z masy serowej,białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno,następnie dodajemy sztywną pianę do masy serowej i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.

  3. Na podpieczony spód wykładamy jabłka,wyrównujemy

  4. na jabłka wykładamy masę serową również wyrównujemy

  5. wkładamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 45 min,gdyby sernik za mocno się przypiekał u góry,można nałożyć na wierz folię aluminiową,sernik po upieczeniu pozostawiamy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

  6. Dekorujemy wedle uznania u mnie lukier z sokiem z cytryny.


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń