Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z jabłkami i winną galaretką

Sernik z jabłkami i winną galaretką

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 6687

Dodano:

Odsłon: 14

Przepis wart wypróbowania: "Sernik z jabłkami i winną galaretką"

Składniki

  • 25 dag kruchych ciastek z pełnoziarnistej mąki
  • 10 dag masła
  • 1
  • 5 łyżeczki cynamonu
  • 1 kg mielonego twarogu
  • 1 torebka budyniu waniliowego
  • 12
  • 5 dag + 2 łyżki cukru
  • 3 jajka
  • 3 jabłka
  • 250 ml czerwonego wina
  • 1 torebka galaretki malinowej
  • 2
  • 5 dag płatków migdałowych
  • olej do posmarowania tortownicy
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło stopić, wystudzić. Ciastka drobniutko pokruszyć, wymieszać z masłem i cynamonem. Tortownicę o śr. 26 cm posmarować olejem. Spód wylepić masą z ciastek. Mocno docisnąć dłonią. Wstawić na 30 minut do lodówki.

  2. Zmielony twaróg (najlepiej półtłusty) wymieszać z proszkiem budyniowym i 12,5 dag cukru. Wbić jajka. Dobrze wymieszać. Jabłka umyć, wytrzeć do sucha, nie obierać. Każde jabłko przekroić na pół i wyciąć gniazda nasienne.

  3. Na spodzie ciasteczkowym rozsmarować połowę masy serowej. Ułożyć na niej połówki jabłek, wypukłą stroną do góry. Rozsmarować pozostałą masę serową. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175°C. Wstawić formę z ciastem. Piec około 60 minut. Wystudzić.

  4. Wino wymieszać z 2 łyżkami cukru. Zagotować, rozpuścić w nim galaretkę. Kiedy galaretka zacznie lekko tężeć, rozsmarować ją na wierzchu ciasta. Sernik wstawić do lodówki, aby galaretka zastygła. Płatki migdałowe zrumienić, mieszając, na suchej patelni. Posypać nimi ciasto.

  5. Czas przygotowania 20 minut.

    Źródło: Życie na gorąco

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń