Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z jagodami - przepis

Sernik z jagodami - przepis

Autor:

Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 2937

Dodano:

Odsłon: 19913

Przepis na sernik z dostępny teraz jagodami.

Składniki

  • SKŁADNIKI NA SPÓD: 225 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g drobnego cukru
  • 25 g masła
  • 1 jajko
  • 45 ml pełnego mleka
  • SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ: 750 g twarogu śmietankowego, tłustego, zmielonego
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 200 g drobnego cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 250 g jagód świeżych lub mrożonych
  • SKŁADNIKI NA POLEWĘ: 250 ml gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na spód przekładamy do miski i miksujemy na jednolitą masę. Najlepiej jeśli masa będzie w formie sypkiego piasku, wtedy tylko wysypujemy ją do formy i dociskamy, aby powstała równa powierzchnia. Formę ( u mnie tortownica o śr. 26 cm ) smarujemy masłem i wysypujemy ciasto, tworząc równomierną powierzchnię. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10 min. w 170 C. Po wyjęciu studzimy. Wszystkie składniki masy serowej powinny mieć temp. pokojową. Do miski wkładamy ser, jagody, cukier, ekstrakt z wanilii, mąkę, sok z cytryny i miksujemy do połączenia. Pod koniec dodajemy stopniowo jajka i ponownie miksujemy do połączenia. Masę wylewamy na ostudzony spód i pieczemy 55 min. w temp. 180 C. Tego sernika nie pieczemy do suchego patyczka, tylko do ściętego wierzchu ciasta. Wszystkie składniki na polewę mieszamy trzepaczką i polewamy nią sernik ( po 55 min. pieczenia ). Delikatnie rozprowadzamy, aby uzyskać gładką powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 10 min. Po upieczeniu sernik studzimy i wstawiamy na całą noc do lodówki. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń