Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z Jogurtem Naturalnym oraz Zapiekaną Polewą ze Śmietany.

Sernik z Jogurtem Naturalnym oraz Zapiekaną Polewą ze Śmietany.

Autor:

Przepisów i artykułów: 218 Ocena: 2420

Dodano:

Odsłon: 9459

Pyszny,jedwabisty,puszysty a zarazem tak delikatny,rozpływa się w ustach,uwielbiam takie serniki,koniecznie musisz go zrobić ;-)

Składniki

  • Tortownica 24-26 cm
  • Spód ciasteczkowy:
  • 150 g herbatników możecie dać więcej mniej w zależności jaki gruby spód lubicie
  • 2,3 łyżki Kasi,u mnie akurat była nutella
  • Masa Serowa:
  • 1 kg twarogu we wiaderku
  • 400 g jogurtu naturalnego gęstego(grecki też może być)
  • 3 jajka
  • 2 białka
  • 2 budynie waniliowe po 40 g
  • 3\4 szkl.cukru
  • cukier waniliowy
  • 0,5 szkl.śmietany kremówki 30 %
  • Polewa Śmietanowa:
  • 200 g kwaśnej śmietany 18 %
  • 0,5 szkl.śmietany kremówki 30 %
  • 2,3 łyżki cukru pudru
  • Dodatkowo:
  • Pół tabliczki białej czekolady
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na sernik powinny być w temp.pokojowej!!!

    Dno tortownicy 24-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia,wypuszczając papier na zewnątrz,boki również wyłożyć papierem,ciasteczka wrzucić do blendera wraz z Kasią,blendujemy przez chwilę do momentu uzyskania mokrego piasku,na spód tortownicy wysypujemy ciasteczka i uklepujemy dłonią tak aby była równa powierzchnia.

  2. Do misy wrzucamy twaróg i jogurt naturalny gęsty i miksujemy na małych obrotach do momentu połączenia,następnie wsypujemy cukier,cukier waniliowy oraz budynie,miksujemy krótko do połączenia składników,wrzucamy po jednym jajku i białka cały czas miksując,na koniec wlewamy śmietanę kremówkę i wszystko mieszamy dokładnie łyżką

  3. ,wylewamy na spód ciasteczkowy,wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 C i tak pieczemy przez 15 min.następnie temperaturę obniżamy do 150 C i pieczemy przez godz.

  4. Po godz.łączymy składniki polewy śmietanowej,trzeba wszystko dokładnie wymieszać i wylewamy na wierzch sernika,zapiekamy jeszcze przez 15 min.
    Sernik studzimy w uchylonym piekarniku,a na noc wkładamy do lodówki,a następnego dnia ścieramy białą czekoladę na tarce i obsypujemy u góry brzegi sernika.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń