Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z kawałkami czekolady

Sernik z kawałkami czekolady

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 3

Smaczny pomysł na "Sernik z kawałkami czekolady"

Składniki

  • Na spód: 22 dag mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 15 dag zimnego masła lub margaryny
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki zimnej wody. Na sernik: 75 dag twarogu sernikowego (trzykrotnie zmielonego)
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego
  • 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
  • 200 ml śmietanki kremówki 30 proc
  • 7 dag gorzkiej czekolady lub groszków czekoladowych. Na polewę: 10 dag ciemnej czekolady
  • 5 dag masła
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wymieszaj mąkę, cukier oraz kakao. Dodaj pokrojone na małe kawałki masło lub margarynę oraz wodę, szybko zagnieć gładkie ciasto. Wylep nim dno oraz boki okrągłej formy. Włóż do lodówki.

  2. Czekoladę drobno posiekaj. Do miski włóż twaróg, dodaj cukier, cukier wanilinowy, jajka, mąkę ziemniaczaną lub proszek budyniowy oraz śmietankę. Zmiksuj mikserem, aż dokładnie się połączą. Na koniec dodaj posiekaną czekoladę lub czekoladowe groszki, wymieszaj łyżką. Masę serową przelej do formy na schłodzony spód. Piecz 60-75 minut w temperaturze 150°C. Wystudź.

  3. Do szklanej lub metalowej miski włóż pokruszoną czekoladę oraz masło. Miskę postaw na garnku z wrzącą wodą (jej dno nie może dotykać wody) i mieszaj, aż się rozpuszczą. Wystudzony sernik polej przygotowaną polewą. Wstaw do lodówki na kilka godzin.

  4. 100 minut. Porcja: 560 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń