Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z kawałkami czekolady

Sernik z kawałkami czekolady

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 6687

Dodano:

Odsłon: 4

Przepis wart wypróbowania: "Sernik z kawałkami czekolady"

Składniki

  • 22
  • 5 dag herbatników
  • 16 dag masła
  • 45 dag cukru
  • 15 dag śmietany kremówki
  • 10 jajek
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 kg mielonego twarogu
  • 6 dag mąki
  • starta skórka cytryny
  • 7
  • 5 dag drobno posiekanej czekolady deserowej
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • tłuszcz do blachy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Herbatniki drobniutko pokruszyć. Masło stopić, wymieszać z 20 dag cukru i okruszkami ciastek. Blachę o wymiarach 34x38 cm posmarować tłuszczem. Spód wylepić przygotowaną masą. Mocno docisnąć dłonią. Śmietanę ubić na sztywno, odstawić w chłodne miejsce.

  2. Jajka wbić do dużej miski. Ubijać 5 minut. Podczas ubijania wsypać pozostały cukier, cukier wanilinowy oraz szczyptę soli. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, dodawać porcjami twaróg i mąkę. Masę serową delikatnie wymieszać z bitą śmietaną oraz kawałeczkami czekolady. Rozsmarować na spodzie z ciasteczek.

  3. Formę z ciastem wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 60 minut. Po około 40 minutach pieczenia sernik warto przykryć kawałkiem pergaminu albo folii aluminiowej, aby wierzch się nie przypalił. Ciasto wystudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Pokroić na porcje. Serwować np. z bitą śmietaną, sosem malinowym (przepis podajemy na str. 26).

  4. Czas przygotowania około 105 minut.

    Źródło: Życie na gorąco

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń